Naslovnica Večernjakov pečat

Od izbjeglištva do poslovnog carstva s 2500 zaposlenih

18. svibnja 2017. u 23:01 0 komentara 1880 prikaza
Foto: Fena

Dobitnik Večernjakova pečata za Osobu godine Marko Pipunić iza sebe ima filmsku priču o uspjehu. Rođen je u okolici Modriče u Bosanskoj Posavini 1961. godine. Nakon završenog Poljoprivrednoga fakulteta pokreće privatni biznis. No, 1992. godine napušta svoj rodni kraj zbog ratnih okolnosti i odlazi u Hrvatsku. Skrasio se u Slavoniji. Sa suprugom Marijanom i troje djece živi u Osijeku, gradu u kojem je stekao fakultetsku diplomu.

Godine 1992. osniva “Žito” kao tvrtku koja se bavi trgovinom ratarskim kulturama i repromaterijalom potrebnim za ratarsku proizvodnju. Kada je počeo s radom imao je dva zaposlena, kapital od 50 tisuća eura i godišnji prihod od oko pola milijuna eura. 
Kontinuirano je i strpljivo godinama širio svoju tvrtku otkupljujući propala poduzeća. Podizao ih je jedno po jedno te je danas vlasnik gotovo cijelog bivšeg Industrijsko-poljoprivrednog kombinata Osijek, PPK Valpovo, PPK Orahovica, sedam velikih silosa i mlinova, osječke šećerane te Tvornice ulja Čepin. Najveći je proizvođač svinja u Hrvatskoj, a u njegovim pogonima godišnje se proizvede 70 milijuna jaja. U tvrtkama pod njegovim okriljem, uključujući one u Vojvodini, ukupno je zaposleno oko 2500 osoba.

U Osijeku je otvorio Centar za rehabilitaciju pod nazivom E Rejuvenation. Dnevno će se moći rehabilitirati oko 300 osoba. “Potrudit ću se da kroz centar prođu svi djelatnici u mojoj tvrtki, no on je ponajprije otvoren za ljude koji rade stresan posao, donose odluke i puno rade, ali i za poslovne partnere”, objasnio je. 
Nikada nije zaboravio Posavinu, zapošljava svoje sunarodnjake i nesebično im pomaže. Aktivan je član Udruge “Prsten”, koju čine poduzetnici iz Bosanske Posavine. Bio je predsjednik te udruge od 2010. do 2012. godine, a sada je među njezinim vodećim ljudima. Članovi Udruge “Prsten” surađuju poslovno, ali ne zapostavljaju ni zajedničke projekte pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Marko Pipunić je izbjeglička priča iz BiH sa sretnim završetkom, a najbolja potvrda toga je priznanje koje mu je uručeno sinoć u Kosači.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.