Svjetski EY poduzetnik 2017.

Marko Pipunić među najboljim poduzetnicima svijeta za 2017.

14.06.2017.
u 09:00

Marko Pipunić, vlasnik osječkog Žita, sudjelovao je u subotu u Monaku na 31. natjecanju za svjetskog EY poduzetnika godine. Laureat Večernjakovog pečata rodom iz Bosanske Posavine, tako se još jednom predstavio na najbolji mogući način i upoznao svijet sa svojim gospodarskim carstvom, piše Večernji list BiH. Pipunić je, sa svojim tvrtkama, danas jedan od najvećih proizvođača tovnih svinja, mlijeka, tovne junadi, ratarskih proizvoda, brašna, šećera, jaja... imaju i najsuvremeniju tvornicu pršuta u Europi. Put Marka Pipunića od rođenja u Modriči 1961. godine do jednog od najmoćnijih poduzetnika u regiji i kralja pršuta u Europi bio je prožet usponima i padovima, ali on nikad nije odustajao već je davao sve od sebe kako bi ostvario uspjeh. Privatni posao pokrenuo je već nakon završenog Poljoprivrednoga fakulteta, no, 1992. godine prisiljen je napustiti svoj rodni kraj zbog ratnih okolnosti. Otišao je u Hrvatsku. Skrasio se u Slavoniji. Sa suprugom Marijanom i troje djece danas živi u Osijeku. Aktivan je član Udruge “Prsten”, koju čine poduzetnici iz Bosanske Posavine. Bio je predsjednik te udruge od 2010. do 2012. godine, a sada je među njezinim vodećim ljudima. U Hrvatskoj na njega gledaju kao na spasitelja Slavonije. Zaposlio je brojne, kako iz Slavonije, tako i iz rodne BiH. Na manifestaciji Večernjakov pečat, 18. svibnja ove godine u Mostaru, proglašen je osobom godine.

Pohvale za hrabrost

U Monaku pak, u oštroj konkurenciji od 59 poduzetnika iz 49 zemalja, svijeta pobijedio je Kanađanin Murad Al-Katib, predsjednik Uprave tvrtke AGT Food and Ingredients Inc., koja je jedan od većih svjetskih proizvođača i trgovaca mahunarki, s udjelom od 23 posto na svjetskom tržištu i prihodom od 1,4 milijarde dolara.

Marko Pipunić je mjesto među svjetskom elitom izborio pobijedivši na posljednjem hrvatskom izdanju ove globalne nagrade, koja je dodijeljena u ožujku, a titulu hrvatskog EY poduzetnika godine izborio je u konkurenciji 32 domaća poduzetnika iz 28 tvrtki.

– Ovo natjecanje pokazalo je da proizvodnja hrane i agrobiznis imaju budućnost, što je pokazala i pobjeda predstavnika kanadske kompanije koja se bavi agrobiznisom. U kontaktu s brojnim poduzetnicima koje sam upoznao proteklih dana dobio sam pohvale što smo se hrabro upustili u razvoj novih proizvoda i u kratkom roku od tek tri godine napravili velik iskorak u proizvodnji pršuta, što neke države i kompanije rade godinama – kazao nam je Pipunić, vlasnik Žita.

Nije razočaran što nije pobijedio jer se među svjetskom elitom promovirala Hrvatska, ali i njegova tvrtka.

– Ušli smo u kataloge, materijale koji promoviraju ovo natjecanje, u sve društvene mreže, sklopili brojne kontakte i poznanstva, što nam može pomoći u izlasku na nova tržišta. Sve kompanije koje su bile nominirane pokazale su da djeluju na globalnom tržištu, što je i naš cilj – kaže Pipunić. 
Na istome natjecanju prije dvije godine našli su se Alan Sumina i Zoran Vučinić iz zagrebačke tvrtke Nanobit, a lani je Hrvatsku predstavljao Đuro Horvat, osnivač i direktor tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca.

Govornik Nenad Bakić

Svoja iskustva, znanja i preporuke podijelili su govornici iz gotovo svih grana poduzetništva, uključujući i poznatog hrvatskog investitora i poduzetnika Nenada Bakića. 
– Ove godine u konkurenciji za svjetsku titulu, uz poduzetnika, imali smo i jednog od govornika, što je posebno priznanje. Uvjeren sam kako su naši poduzetnici iz Monaka ponijeli odlična iskustva i poznanstva koja će pridonijeti njihovu daljnjem radu i razvoju te snažnijem izlasku na strana tržišta – kaže Berislav Horvat, Country Managing Partner EY-a u Hrvatskoj.

Pobjednik Murad Al-Katib prva je generacija useljenika koja je podignula poduzetnički duh u ruralnoj Kanadi. Od 2003. godine, AGT Food and Ingredients razvio se u najveći opskrbni lanac za leću, slanutak i grašak. Kompanija ima više od 2000 zaposlenika na pet kontinenata, a proizvodi tvrtke mogu se naći u više od 120 zemalja širom svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije