MEĐURELIGIJSKI DIJALOG

Aziz ef. Hasanović: Dijalog nema alternativu poglavito međureligijsku, zajedništvo je ključ uspjeha svakog društva i zajednice

27.05.2022.
u 20:54

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner proglasio je dobitnika Pečata za Međureligijski dijalog, a to je Aziz efendija Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija zagrebački, europski akademik, rođeni Srebreničanin koji Hrvatsku ističe kao primjer promicanja i poštivanja vjerskih sloboda i tradicije islama.

- Poštovani muftijo, čestitam vam na ovom velikom priznanju koje ste uistinu zaslužili, koje nije rezultat samo vašeg rada na međureligijskom dijalogu, nego na održavanju sklada između dvije religijske zajednice u Hrvatskoj koja je većinom kršćanska poglavito katolička, ali naravno isto tako muslimanska, gdje muslimani i katolici žive u skladu i toplo se nadam da će vašim trudom i trudom mnogih drugih to se uspjeti da tako kažem prenijeti i u nama susjednu Bosnu i Hercegovinu – kazao je reiner uručujući Pečat ef. Hasanoviću.

- Hvala vam lijepa, ja koristim ovu priliku da zahvalim na nominaciji za ovu vrijednu nagradu kao i svima onima koji su tomu doprinijeli. Dijelim je sa svim svojim imamima, vjeroučiteljicama, vjeroučiteljima koji neumorno rade na promicanju univerzalnih vrijednosti mira, dijaloga i zajedništva svjesni da mir nije sve, ali bez mira sve je ništa, svjesni da dijalog nema alternativu poglavito međureligijsku, svjesni da je zajedništvo ključ uspjeha svakog društva i svake zajednice. U tom smislu želim da naše društvo resi ove tri univerzalne vrijednosti, a to su mir, dijalog i zajedništvo! Hvala još jednom Večernjem listu na ovoj nagradi – kazao je ef. Hasanović.

Ef. Hasanović inače ističe kako je BiH multietnička i multikonfesionalna i da nje nema bez Hrvata, Bošnjaka i Srba te ostalih. Dobitnik je priznanja Udruge za vjerske slobode RH. Susreo se s papom Franjom i doprinio potpisivanju deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije