Novi val

Veće cijene mesa, mlijeka, šećera, kruha...

kupovina
VL FOTO
02.09.2011.
u 17:48

Neminovno je da meso poskupi u sljedećim mjesecima. Poskupljenja su se već dogodila u susjednoj Srbiji

Vruća jesen mogla bi donijeti nove nevolje u obliku poskupljenja. Građane BiH u narednim mjesecima očekuje novi val poskupljenja životnih namirnica, prvenstveno mesa i mesnih proizvoda, ali i mlijeka i mliječnih proizvoda, šećera i higijenskih proizvoda, ali i mnogih drugih namirnica.

Slijedi nestašica hrane

Nakon lanjske mršave žetve, ni za sljedeću godinu nema optimističkih predviđanja.

- Općenito nam slijedi strašna nestašica hrane. Na globalnoj razini, pa tako i nama. Uništeno je sve u BiH, ali, bogme i u Vojvodini, većem dijelu Europe i Africi, odakle se ljudi iseljavaju zbog suše. Poskupljenja namirnica bit će znatna, a u slučaju mesa, to će svakako iskoristiti uvoznici. Ništa se ne može poboljšati, jer je sve uništeno. Otiđite u Lijevče Polje, Laktaše i Bosansku Gradišku, to su naši najžitorodniji krajevi, a sada su Sahara. Sve je spaljeno. Stočari životinje hrane zimskom hranom. Kulture su uništene, ne list, nego i korijen. Stanje je sve teže - tvrdi predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača i stočara RS-a Vladimir Usorac.

Sead Jeleč, tajnik Udruge poljoprivrednika BiH, kazao je da nema nikakve razlike između cijena kukuruza u oba bh. entiteta i da je situacija slična i kada su u pitanju prinosi. - Mi zavisimo od uvoza ove žitarice, zbog čega zavisimo i od roda kukuruza u svijetu i od cijena. S obzirom na to da su prinosi ove godine drastično podbacili, može se očekivati drastično poskupljenje do kraja godine”, naglasio je Jeleč.

Cijene stalno rastu

Cijene kukuruza u Bosni i Hercegovini rastu iz mjeseca u mjesec, pa trenutačno kilogram košta od 0,55 do čak 0,75 maraka po kilogramu, što je dvostruko više nego prošle godine, tvrde poljoprivrednici dodajući kako je neminovno da meso poskupi u sljedećim mjesecima, i to ponajprije zbog drastično smanjene proizvodnje, podsjetivši da su se takva poskupljenja već dogodila u susjednoj Srbiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?