Novi udari

Veće cijene kruha u BiH se očekuje na proljeće

Pšenica
24.10.2012.
u 09:35

Poljoprivrednici u BiH su najavili kako će doći do poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda, te mesa i mesnih prerađevina

Poskupljenje osnovnih životnih namirnica je udar na novčanike većine građana BiH. Dodatno opterećenje predstavljat će poskupljenje kruha, do kojeg će, kako prognozira Alija Šabanović, direktor Žitozajednice BiH, doći na proljeće 2013. - Došlo je do izvjesne stabilizacije cijena pšenice i brašna, čime je za neko vrijeme prolongirano poskupljenje kruha. Svjetska banka je objavila da su cijene žita od srpnja porasle 50 posto. Indeks rasta cijena hrane rekordan je u povijesti i za jedan posto je veći od indeksa iz veljače 2011., kada su cijene dostigle svoj maksimum - rekao je Šabanović za Klix.ba. Podsjetio je da je prošle godine, u svjetskim razmjerima, bilo oko 32 milijuna tona pšenice manje.

Cijene kruha u regiji

U Srbiji je već došlo do povećanja cijena osnovne vrste kruha (Sava) sa 44,5 na 49,5 dinara, jer je ovogodišnji urod pšenice bio manji za 7,6 posto u odnosu na prošlogodišnji. Urod pšenice i kukuruza podbacio je i u SAD-u, i tamo je, prema podacima od prije dva mjeseca, u 27 država koje proizvode skoro 50 posto ukupnih količina pšenice, proglašena elementarna nepogoda. U Srbiji postoje zahtjevi udruženja proizvođača stočne hrane i stočara da se zabrani izvoz kukuruza, a u Hrvatskoj se spominje mogućnost da se uvedu zaštitne mjere ili određeni porezi na izvoz kukuruza, što bi dodatno negativno utjecalo na ponudu i potražnju žitarica i na tržištu BiH - naglasio je Šabanović te dodao da je jedina prava mjera koja bi to mogla spriječiti da država preko direkcija robnih rezervi intervenira sa značajnijim količinama pšenice.

Problem zaliha u BiH

Mlinovi u BiH, kako je Šabanović rekao, nemaju dovoljno obrtnih sredstava da se opskrbe u vrijeme žetve, kada je cijena pšenice najpovoljnija. Jednako misli i Meho Alić iz Udruženja pekara i obrtnika Federacije BiH. “Kada su u pitanju zalihe pšenice, one su nikakve. Vlada FBiH je donijela odluku o nabavi, ali pitanje je kakvoće kvalitete ona biti, jer kada se prije nabavljala bila je vrlo loša i morala se miješati s dosta skupljom američkom pšenicom - rekao je Alić. Problem velikih pekarnica je povećanje sivog tržišta kruha. Prema podacima Žitozajednice, ono dostiže oko 57 posto. “Sada profitiraju mali pekari, koji ne plaćaju PDV i ostale poreze i doprinose. Njih je u FBiH tijekom prošle godine otvoreno više od 300 - kazao je Šabanović. Ako dođe do poskupljenja kruha, ono će biti jedno u nizu najavljenih poskupljenja za novu 2013. Poljoprivrednici su najavili kako će zasigurno doći do poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda, te mesa i mesnih prerađevina, a BH Gas je u kolovozu ove godine uputio zahtjev Vladi Federacije BiH za povećanja cijene plina za 20,12 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?