lobiranje RH U EU

Veće angažiranje u BiH i potpora jednakosti

EU Parlament
05.05.2013.
u 10:47

Od 1. srpnja ništa više neće biti kao prije. Hrvatska postaje dijelom međunarodne zajednice koja će se skrbiti za BiH

Čim stupe u Europski parlament dvanaest izabranih hrvatskih zastupnika započet će aktivno raditi na kreiranju pitanja vezanih uz rad Unije, a napose će svoj angažman usmjeriti prema regiji, Bosni i Hercegovini i pomaganju u rješavanju višegodišnjih političkih prijepora koji su zemlju zarobili u stanju potpune izolacije. Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, i u pogledu BiH ništa više neće biti kao prije. Na granici će imati susjeda koji toj zemlji želi da se što prije granica EU pomakne na istok.

Jedan od prioriteta

Kako se doznaje, hrvatski su zastupnici u EU parlamentu doslovice od svojih stranaka dobili naputke da prigodom rada u donošenju brojnih rezolucija koje se tiču regije ukazuju na probleme s kojima se suočava BiH, ali i da bolje ‘osvijetle’ poziciju Hrvata koji su zbog raznoraznih razloga do sada od međunarodne uprave doživljavani kao višak u razrješenju matematičkog problema s dva entiteta i tri naroda. Zastupnici u EU parlamentu su potvrdili za Večernjak da će na prvome mjestu biti strateška pozicija ubrzavanja europskog puta BiH, a usporedno s time popravljanje pozicije Hrvata. Usporedno s time najviši hrvatski dužnosnici, što osobnim primjerom i čestim dolascima u BiH, slanjem poruka i razgovorima sa stranim dužnosnicima nastoje pomoći u rješavanju unutarnjih prijepora. Tako je, doznaje se i pitanje presude Suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci” postala jedna od glavnih tema oko kojih su informirani važni europski, ali i partneri iz međunarodne zajednice kada je u pitanju pozicija Hrvata.

Novi prijedlozi

Jasno je, po informacijama Večernjaka, skrenuta pozornost da Hrvati ne mogu prihvatiti modificiranje načina izbora članova Predsjedništva kroz prostu razradu modela elektora i njihove proporcionalne raspodjele koje bi se svelo na novu prijevaru da bošnjačke stranke budu u stanju izabrati dvojicu članova državnoga vrha, a da Hrvati oko toga nemaju apsolutno nikakva utjecaja. Pri tome je istaknuto kako su jedino hrvatske stranke predložile nekoliko modela kako izaći iz ćorsokaka, ali da na te prijedloge nisu naišli na dobru volju kako bošnjačkih, ali niti srpskih stranaka u BiH. I unutar nekoliko zemalja članica Europske unije se apsolutno razumjelo ovaj problem, te se sada vodi jedna diplomatska rasprava kako nastaviti angažman europskih institucija oko rješavanja prijepora u BiH. U sljedećih mjesec i pol dana najviši dužnosnici u BiH bi trebali pokazati imaju li uopće odlučnosti riješiti pitanje “Sejdić - Finci” na temelju čega će se onda u tijelima EU donijeti odluka o tome.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?