NAKON 10 GODINA

Već drugu godinu u BiH stiže sve manje novca

novac
VL FOTO
14.09.2010.
u 08:35

Izravna strana ulaganja u Federaciju BiH u prošloj godini manja su za 18,8 posto nego 2008. godine, a razlozi su u otežanom pristupu kreditima

Dok je od početka ovog milenija pa do protekle 2009. godine prosječna stopa rasta ostvarenih investicija u Federaciji BiH iznosila 15,5 posto, od 2009 godine investira se sve manje i manje. Već tijekom 2009. godine u Federaciju BiH je investirano manja nego prethodne godine.

Ulaganja sve manja

Izravna strana ulaganja u Federaciju BiH u prošloj godini manja su za 18,8 posto nego 2008. godine, a najveći razlozi za pad investicija i izravnih stranih ulaganja su u otežanom pristupu kreditnim sredstvima kod komercijalnih banaka koje su pooštrile kriterije.

Veliki pad stranih investicija u BiH može se objasniti lošim utjecajem globalne ekonomske krize, što je rezultiralo uzdržavanjem investitora od ulaganja. U ovom razdoblju strane kompanije najviše su ulagale u sektor proizvodnje, i to 47 posto, stoji u Informaciji o utjecaju recesije na gospodarstvo Federacije BiH.

Nakon duljeg razdoblja rasta kamatnih stopa na kratkoročne kredite u zadnjem kvartalu 2009. godine aktivne kamatne stope komercijalnih banaka u BiH imale su trend smanjenja. Tako je prosječna kamatna stopa na kratkoročne kredite u KM privatnim poduzećima imala trend rasta još od trećeg kvartala 2008. pa do rujna 2009. godine od kada je počelo njezino blago smanjenje, i u prosincu je iznosila 8,10 posto.

Nastavljeno u 2010.

Izravna strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu za prvih šest mjeseci ove godine iznosila su 121 milijun eura, što je za 41 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju preliminarni podaci Agencije za unapređenje stranih investicija BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?