Nesreća

Vatrogasci rezali lim i izvlačili 55 studenata iz prevrnutog busa

Nesreća
18.12.2012.
u 07:20

Vozač
je najvjerojatnije zaspao pa je protiv njega podnesena kaznena prijava

Sat vremena poslije ponoći, na južnom traku autoceste A3 nedaleko od Kutine, na autocesti Beograd - Zagreb, jučer rano ujutro prevrnuo se autobus “Teša-toursa” iz Laktaša. U njemu su bili studenti banjolučkog Arhitektonsko-građevinskog fakulteta koji su se vraćali iz studijskog posjeta u Grazu, koju su organizirali Lokalni odbor Međunarodnog udruženja studenata građevinarstva IACES i nevladina omladinska organizacija Centar za razvoj karijere Banja Luka, potvrdio je voditelj putovanja Borivoje Obradović. Od 26 ozlijeđenih, koji su primljeni u bolnicu u Sisku, dvoje je zadržano na bolničkom liječenju zbog težih ozljeda, i to Tanja Glamočak i Nina Kondić.

Kućno liječenje

- Jedan pacijent je operiran i nije životno ugrožen - potvrdio je načelnik Odjela traumatologije Franjo Lovrenčić. Deset lakše ozlijeđenih studenata, koji su primljeni u bolnicu u Novoj Gradišci, nakon ukazane prve pomoći, pušteni su na kućno liječenje, kaže načelnik Opće bolnice u Novoj Gradišci Dražen Orsulić. Zdravstveno stanje studentice Marije Drobac stabilno je i bit će joj operirana nadlaktica u banjolučkoj bolnici.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović, koji je posjetio Mariju, ističe da će dvije teško ozlijeđene studentice biti prebačene u Banju Luku, kada to ne bude rizično po njihovo zdravlje. Naglasio je da se istražuju okolnosti u kojima se dogodila nesreća. U autobusu je bilo 55 putnika i većina ih je jučer stigla kućama. Protiv 38-godišnjeg vozača bit će podnesena kaznena prijava zbog izazivanja nesreće. Budući da je očevidom ustanovljeno kako nije bilo kontakta s drugim vozilo, moguće je da je zbog brzine izgubio nadzor ili je zbog umora zaspao. Vatrogasci DVD Stružec bili su prvi na mjestu nesreće i počeli oslobađati ozlijeđene iz autobusa.

Stravičan prizor

- Sa četvoricom je bilo najviše posla dok smo ih oslobodili iz zgužvanog lima. Bilo je angažirano više vozila hitne pomoći, a došla je i sisačko-moslavačka županica Marina Lovrič Merzel. Zatekli smo stravičan prizor, autobus se nalazio u kanalu u kojem je bilo 60 cm vode, mladež je u šoku hodali po toj vodi. Ušli smo u autobus koji je dijelom bio poplavljen i ugledali tri djevojke koje su bile priklještene limom, izrezali smo za pola sata taj lim i izvukli ih - rekao je Branko Tišljar, zapovjednik DVD Stružec. U izvlačenju ozlijeđenih iz prevrnutog autobusa sudjelovali su i studenti iz drugog autobusa, uglavnom studenti Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci. Predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić uputio je zahvalnost hrvatskim interventnim službama koje su brzo reagirale na zbrinjavanju studenata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?