novi konzistorij

Vatikanu će do kraja godine trebati šestorica novih kardinala

papa benedikt xvi.
Reuters/PIXSELL
12.08.2012.
u 13:03

Papa Pavao VI. je odredio da mora biti 120 kardinala s manje od 80 godina. Do kraja godine još će ih petorica dosegnuti tu dob

Potreban je novi konzistorij, premda je 18. veljače papa Benedikt XVI. imenovao nove kardinale. Naime, sada ima 119 kardinala s manje od 80 godina, koji dakle mogu sudjelovati na konklavi, a do konca godine će ih biti samo 114. Papa Pavao VI. je odredio da mora biti 120 kardinala s manje od 80 godina koji mogu biti birani i biraju novoga papu.

Prije dva dana, odnosno 10. kolovoza, 80. rođendan je proslavio filipinski kardinal Borbon Rosales Gaudencio, pa je broj kardinala koji mogu biti brani i birati papu pao na 119. U kardinalskom zboru ima još 89 kardinala s više od 80 godina, dakle ukupno 208. Narednih dana, odnosno 24. kolovoza svoj 80. rođendan će proslaviti engleski kardinal Cormac Murphy O’Connor, zatim će 13. rujna tu dobnu granicu prijeći kolumbijski kardinal Pedro Rubiano Saenz, onda 1. studenoga nigerijski kardinal Francis Arinze, a 23. studenoga talijanski kardinal Renato Raffaele Martino i na koncu 8. prosinca će 80. rođendan proslaviti brazilski kardinal Eusebio Sheid.

Na koncu 2012. godine će ostati 114 kardinala za eventualnu komklavu. Benedikt XVI. će morati uskoro sazvati svoj peti kozistorij kako bi imenovao nove kardinale. U dosadašnja četiri imenovao je 84 kardinala iz 34 države.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije