afera dajla

Vatikan smjenjuje istarskog biskupa Ivana Milovana?!

\'21.11.2008., Porec - veliki dan za grad Porec. Svecano je otvorena velika sportska dvorana. Biskup Milovan blagoslovio je dvoranu. Photo: Dusko Marusic/Vecernji list\'
\'Duško Marušić/PIXSELL
30.08.2011.
u 08:00

Papa Benedikt XVI. u slučaj Dajla uopće nije upućen, kaže naš sugovornik iz Crkve

Vatikan smjenjuje biskupa Ivana Milovana! Vijest je to koja se poput požara proširila Istrom nakon što se pročulo da Vatikan na taj način želi kazniti biskupa Milovana zato što je ignorirao njihov zahtjev za slanjem žalbe na rješenje Ministarstva pravosuđa kojim je crkvena zemlja u Dajli vraćena državi. Navodno sve ide preko nuncijature u Zagrebu, a biskup Milovan izložen je novim pritiscima zbog svoje odluke da zemljište u Dajli ne prepusti talijanskim benediktincima.

– Takvu odluku mora potpisati Sveti Otac, a da bi on potpisao suspenziju jednog biskupa, onda detaljno mora sa svime biti upoznat. A, vjerujte, papa Benedikt XVI. o svemu što se događalo u slučaju Dajla nema pojma! – kaže naš sugovornik iz Crkve, tvrdeći da je takav rasplet situacije moguć, ali kako se nada da Vatikan to neće učiniti, bez obzira na to što se biskup Milovan našao na putu moćnom vatikansko-talijanskom lobiju.

Prema tvrdnjama naših sugovornika iz Crkve, sve je i dalje na razini velikih pritisaka na biskupa Milovana.

– Zasad se radi samo o razgovorima i telefoniranjima, tj. nema ničega napismeno. Nadaju se da će biskup popustiti, ali istodobno znaju da neće i stalno se stvaraju nove vrste pritisaka – kažu naši crkveni izvori, tvrdeći da je cijeli hrvatski kler na Milovanovoj strani, kao i “svi biskupi osim jednoga” (kardinala Bozanića).

Prema našim informacijama iz Istre, biskup Milovan doista ne kani popustiti i ima jaku potporu svojih svećenika, što mu je u ovome trenutku najvažnije. Zasad je jedino morao biti žrtvovan Milovanov kancelar Ilija Jakovljević, koji je povučen sa svih biskupijskih službi.

u Crkvi vladaju velika rezignacija i ljutnja zbog odnosa vatikanske birokracije prema biskupu Milovanu. Ali i nada da bi papa Benedikt XVI., iza kojega se vatikanski lobiji skrivaju, mogao doprijeti do merituma stvari i stati na Milovanovu stranu.

– To bi i biskupu i nama ostalim svećenicima bila najveća zadovoljština – kažu naši sugovornici.

Biskup Milovan, inače, danas predvodi tradicionalno hodočašće istarskih vjernika na riječki Trsat.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?