Tajni podaci

Vatikan oprao Mussolinijeve milijune za kupnju nekretnina?

'Vatikan; Rom Tod von Papst Johannes Paul II ;   FOTO: Pressefoto ULMER  -ITALY  OUT-'
Pixsell
22.01.2013.
u 13:20

Vatikan posjeduje nekretnine na vrlo atraktivnim i skupim lokacijama u Londonu, Parizu i Švicarskoj, a vlasništvo je skriveno iza čitave mreže offshore firmi.

Koristeći usluge offshore firmi, Vatikan je stvorio međunarodni portfelj nekretnina u vrijednosti većoj od 500 milijuna funti, otkriva britanski Guardian.  Na taj su način "oplođena" sredstva dobivena 1929. od Benita Mussolinija, u zamjenu za papinsko priznanje talijanskog fašističkog režima.

Guardian otkriva da Vatikan posjeduje nekretnine na vrlo atraktivnim i skupim lokacijama u Londonu, Parizu i Švicarskoj, a vlasništvo je skriveno iza čitave mreže offshore firmi. Obzirom na dobro skrivene podatke o vlasništvu tih nekretnina, navodi list, informacije su pronašli u arhivskoj građi.

Poslovni centar na trgu St. James u Londonu kupila je firma British Grolux Investments Ltd, u kojoj udjele imaju bankari John Varley i Robin Herbert, obojica bliski Katoličkoj crkvi, no nitko iz te tvrtke nije novinarima htio odgovoriti na upite oko detalja o vlasničkoj strukturi.

Odgovore su, međutim, pronašli u arhivskoj građi. British Grolux Investments zapravo je pravni sljednik firmi British Grolux Ltd i Cheylesmore Estates, čiji je vlasnik bila firma registrirana na adresi JP Morgan banke u New Yorku, a koja je pak bila u vlasništvu švicarske kompanije Profima SA.

Po podacima iz britanskog Nacionalnog arhiva, iz razdoblja Drugog svjetskog rata, Profima je zapravo holding kompanija Vatikana, koja je čak bila pod istragom zbog aktivnosti protivnih savezničkom interesu u borbi protiv nacista. Posebno se istraživalo djelovanje rimskog odvjetnika Bernardina Nogare, koji je tada zastupao financijske interese Vatikana te osnivao mutne offshore firme koje su kontrolirale prljavi novac koji je Vatikan dobio od Mussolinija.

Nekretninama i investicijskim portfeljem, vrijednim 680 milijuna eura, trenutno upravlja Paolo Mennini, koji u Vatikanu vodi poseban ured.

>>Vatikan od Crkve traži da s državom hitno prekine rat

>>Papin bivši sobar zaposlio se na pedijatriji u vatikanskoj bolnici

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije