pitanje časti

Vatikan biskupu Milovanu: Žali se zbog Dajle

'28.04.2010., Pula - Svecano otkrivanje spomen ploce na rodnoj kuci Sluge Bozjega Egidija Bulesica. Plocu su otkrili pulski gradonacelnik Boris Miletic i porecko-pulski biskup Ivan Milovan.  Photo: Du
'Dusko Marusic/PIXSELL'
24.08.2011.
u 12:00

Crkveni krugovi: Biskupa Milovana iz Vatikana pritišću na različite načine, pa čak i prijetnjama ostavkom

Vatikan ponovno želi poniziti porečkog biskupa Ivana Milovana. Točnije, traži od njega da podnese žalbu na rješenje Ministarstva pravosuđa o povratu Dajle u državno vlasništvo. Nakon odluke Ministarstva pravosuđa da se zemljište koje je u povratu imovine vraćeno Porečko-pulskoj biskupiji ponovno vrati državi, Vatikanu nije ostala druga mogućnost nego napraviti pritisak na Porečku biskupiju da se žali na tu odluku.

Izbačeni iz igre

Naime, svojom odlukom o povratu Ministarstvo pravosuđa presjeklo je spor između Porečko-pulske biskupije i talijanskih benediktinaca iz Praglie, u kojemu je arbitrirao Vatikan tvrdeći da je riječ o unutarcrkvenom sporu. Tako je Ministarstvo pravosuđa iz igre izbacilo i benediktince i Vatikan. Međutim, očito je da benediktinci ne odustaju od svojih nakana pa i dalje preko svoga vatikanskog lobija inzistiraju na tome da se spor vrati u unutarcrkvene okvire. S druge strane, Vatikan je bio iznenađen i pogođen odlukom našeg Ministarstva pravosuđa pa mu je sada pitanje časti kako će spor završiti. No, za pritisak mu je ostao jedino porečki biskup Ivan Milovan, koji bi, kako doznajemo iz naših crkvenih izvora, sada trebao podnijeti žalbu na odluku Ministarstva pravosuđa.

– Biskup Milovan to sa stopostotnom sigurnošću neće učiniti jer nije htio potpisati ni onaj sramotni sporazum, a pogotovo sada neće ovo napraviti. Uostalom, sami su istarski svećenici na svom susretu rekli da će radije vratiti zemlju državi nego da pripadne benediktincima – rekli su nam u Crkvi.

Suspenzija "na minutu"

Vatikan sada svoju politiku u Istri vodi preko prvog tajnika Maura Lallija jer se nuncij Roberto Casari povukao u sjenu nakon reakcija u javnosti, ali i odnosa s hrvatskim biskupima, koji, premda u većini šute, ne podržavaju ovo što se događa njihovu kolegi u Poreču. U Crkvi nam tvrde da biskupa Milovana iz Vatikana pritišću na razne načine, pa čak i prijetnjama ostavkom, a na upit hoće li ga ponovno suspendirati “na minutu”, kako bi netko umjesto njega podnio ovu žalbu, naši sugovornici iz Crkve kažu da, nakon svega što se dogodilo i izbilo u javnost, Vatikan to zacijelo neće ponoviti.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?