DAN DRŽAVNOSTI

Uz Hrvate sada i stranci dvoje oko praznika...

bih
VL FOTO
24.11.2011.
u 10:02

Dan državnosti BiH uglavnom se ignorira kod Hrvata i Srba

Institucije, političari i građani Republike Srpske do sada su uglavnom ignorirali obilježavanje “državnih” praznika, odnosno Dana državnosti i Dana neovisnosti BiH kao praznika naslijeđenih od bivše Republike Bosne i Hercegovine.

Dodik i pisma

To su u RS-u obični radi dani, a nitko od dužnosnika iz ovoga entiteta nije sudjelovao u svečanim i drugim manifestacijama u povodu ovih praznika koje organiziraju dužnosnici iz Federacije BiH. No, osim ocjena kako to nisu praznici za RS, drugih reakcija na njihovo obilježavanje u Sarajevu nije bilo.

Situacija se pred ovogodišnji Dan državnosti prilično promijenila. Predsjednik RS-a Milorad Dodik odlučio je službeno zatražiti da se ovaj dan prestane “lažno” prikazivati kao državni praznik. Dodik je pismom upozorio diplomate akreditirane u BiH da Dan državnosti “ne postoji niti u jednom zakonu ili službenom aktu BiH, te da se ne može obilježavati kao praznik institucija BiH”. U pismu veleposlanicima predsjednik Republike Srpske je naveo da se “radi o očiglednom kršenju važećih propisa i ignoriranju Ustava BiH koji je dio međunarodnog ugovora”. Njegovo obraćanje veleposlanicima nije slučajno, jer većina diplomata u Sarajevu redovito sudjeluje na svečanostima koje u povodu Dana državnosti BiH i Dana neovisnosti BiH organiziraju hrvatski i bošnjački član državnog Predsjedništva.

Nezgodna pozicija

Sada su svi diplomati dovedeni u prilično nezgodnu poziciju, jer ih jedan domaći dužnosnik poziva da ne posjećuju svečanosti koje organiziraju drugi bh. dužnosnici. Sutrašnji datum poslužio je i za nove unutarnje političke sukobe, pa je tako na Dodikovo pismo reagirao pomalo zaboravljeni ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj. Između brojnih putovanja po svijetu, Alkalaj je našao vremena Dodiku protumačiti odredbe Ustava BiH. Uslijedile su i druge slične reakcije iz Sarajeva, dok hrvatski političari nastavljaju kontinuiranu politiku šutnje o ovoj temi, pa se ne zna smatraju li oni 25. studenoga državnim praznikom ili ne.

Ključne riječi

Komentara 3

PA
park
14:46 24.11.2011.

Šute Hrvati iz zapadne Hercegovine , razumljivo oni su svi bili u ustašama i jasno da to nije njihov praznik ! Na sreću većina Hrvata i u Bosni i Hrvatskoj su bili nosioci antifašističkog pokreta i za takve i svee druge koji ovu zemlju smatraju svojom ovo je veliki dan !! Sretan Dan državnosti svim građanima BiH !

HR
hrjona
20:02 24.11.2011.

ako park voli bih trebao bi i poštovati njene zakone a činjenica je da nema zakona o državnim praznicima

BK
B Kosa
21:05 24.11.2011.

...kazem necu slaviti komunisticki praznik volim Bosnu ali nevolim slaviti komunizam

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?