Arheologija

Uz cestu Mostar - Široki temelji crkve stare 8 stoljeća

Grgo
05.11.2012.
u 10:13

Četiri momka neprekidno su od 10. srpnja više od tri mjeseca radila na čišćenju lokacije

Već nekoliko godina Grgo Mikulić, direktor Ureda Turističke zajednice ŽZH, s programom Uređenje i zaštita nekropole Varda u Knešpolju aplicirao je na različite natječaje, kako bi se zaštitio ova vrijedna lokacija iz hercegovačke kulturno-povijesne baštine. No, nije nailazio na neko veliko razumijevanje sve do početka ove godine, kada Federalno ministarstvo kulture i sporta prihvaća projekt i odobrava sredstva za početne radove.

Zapušten teren

- Lokacija na kojoj se nalazi nekropola Varda bio je poprilično zapušten, obrastao žbunjem i ostalim korovom u toj mjeri da se, iako se nalazi u odmah uz magistralnu cestu Široki Brijeg – Mostar, stećci se uopće nisu mogli vidjeti. Većina ljudi, iako su živjeli tu sasvim blizu, nisu imali pojma da u njihovoj blizini nalaze ostaci tako velike nekropole. Zbog toga moralo se pristupiti najprije čišćenju same lokacije, kako bi se mogli stećci uopće vidjeti, te tako odrediti njihov broj i njihov značaj – kaže Grgo Mikulić, autor i voditelj ovog projekta. Četiri momka neprekidno su od 10. srpnja više od tri mjeseca radila na čišćenju lokacije sa sjeverne s južne strane magistralne ceste Mostar – Široki Brijeg. Na dijelu nekropole, koji se nalazi na sjevernoj strani magistralne ceste, otkriveno je pedesetak stećaka te više od stotinu označenih grobova.

- Bez obzira na to što je s cijele površine lokacije skinuto pola metra debljine humusa, kamenje i kamene ploče koje su označavali grobove tek su djelomično provirili iz tla, tako da će se morati obaviti još jedno kopanje ako se žale grobovi otkriti u cijelosti i postići razina tla od prije petsto, šesto ili sedamsto godina, od kada tu postoje stećci. Ogromna većina od ukupnog broja stećaka na nekropoli Varda, ispostavilo se, kako se uostalom i pretpostavljalo, njih preko dvije stotine, nalazi se na južnoj strani magistralne ceste Široki Brijeg - Mostar.

Uz ovu nekropolu vezana je i priča kako se tu nekada nalazila i crkva. Ivan Barbarić, predsjednik udruge Eko Crnašnica, koja je nositelj ovog projekta, i ja nismo ni pomislili da ove opsežne i vrijedne radove počnemo izvoditi bez suglasnosti Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije i njegovog šefa odjela za zaštitu kulturno-povijesne baštine arheologa Tihomira Glavaša – dodaje Mikulić. Arheolog Tihomir Glavaš od samog početka nadzirao je sve ono što se radilo, a predlagao je i sve daljnje radove. Tako je na njegov prijedlog i pod njegovim nadzorom urađena i arheološka sonda na mjestu gdje se crkva eventualno mogla nalaziti.

Pronađeni temelji

- Bio je to puni pogodak! Nakon samo dva dana kopanja, pronašli smo temelje stare crkve. Na temeljima crkve nalazila su se i dva stećaka, što zorno govori o starosti crkve koja bi po logici stvari trebala biti starija od stećaka – naglasio je autor i voditelj ovog projekta. Nakon detaljnog čišćenja nekropole pristupilo se pranju stećaka, tako da se sada stećci bijele poput snijega i svojom bjelinom privlače veliku pozornost velikog broja ljudi koji svakodnevno prolaze ovom jako prometnom magistralnom cestom.

- Čišćenje je otkrilo i vrlo vrijedne urese na stećcima. Uglavnom su to različite vrste u kamenu stilizirani križevi, jedan lik lava, te još nekoliko vrlo zanimljivih motiva. Sljedeće godine mislimo nastaviti s radovima, kako na arheološkim iskapanjima temelja crkve i njihovoj zaštiti, tako i na daljnjem skidanju terena nekropole, da bi se u potpunosti otkrili označeni grobovi. Naravno, ako pronađemo sponzore, no sada kada su rezultati ovih radova tako vidljivi i vrijedni, mislimo da za to neće biti većih poteškoća – nastavio je autor i voditelj projekta Zaštite nekropole Varda Grgo Mikulić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?