OŠTRO

Uvjeti za podizanje kredita i kupovinu mobitela su gotovo isti

mobitel
Goran Stanzl/PIXSELL
12.07.2010.
u 07:41

Mobilni operateri, za razliku od prijašnjih godina, znatno su povisili kriterije i pooštrili uvjete

Podizanje kredita u Bosni i Hercegovini ili kupovina mobitela i uzimanje novog broja na pretplatu skoro su ista stvar. Točnije, procedura je postala slična. Za oba procesa trebat će vam brojni dokumenti kako biste došli do željenog cilja. Mobilni operateri, za razliku od prijašnjih godina, znatno su povisili kriterije i pooštrili uvjete za kupovinu novog broj na pretplatu ili mobitela.

Preslika osobne

Ako želite samo uzeti novi broj, operateri će od vas naravno tražiti presliku osobne iskaznice i potvrdu o mjestu prebivališta. Ali osim toga, neki od njih će tražiti i da platite nekoliko mjesečnih pretplata unaprijed. Čak su neki otišli do te mjere da prilikom uzimanja novog pretplatničkog broja morate donijeti potvrdu o radnom odnosu ili, kako oni to fino kažu, potvrdu o statusu. U neslužbenim razgovorima s djelatnicima poslovnica triju mobilnih operatera u Bosni i Hercegovini rečeno nam je kako su nova pravila rezultat brojnih neplaćenih računa, zbog kojih se vode deseci tisuća sporova na sudovima. - Na ovaj način želimo privući ozbiljne klijente koji će biti zadovoljni našim uslugama i redovito izmirivati svoje obveze, rekli su nam u poslovnici jednog mobilnog operatera u BiH.

Jeftini mobiteli

Već godinama slušamo i gledamo reklame za mobitele te kako ih možemo kupiti samo za jednu marku. Stvari su ipak malo kompliciranije. Istina je da možete kupiti mobitel za samo jednu konvertibilnu marku, ali neće biti u mogućnosti to učiniti ako nemate stalni radni odnos. Upravo zbog toga negoduje većina bh. građana jer deseci tisuća njih rade na crno i tako ostvaruju redovita primanja, ali do jeftinih mobitela ne mogu doći. Banke i mikrokreditne organizacije traže još samo jamce kako bi odobrili kredit, tako da je procedura između uzimanja kredita i kupovine mobitela skoro ista.

Ipak, primjetno je da u svim mobilnim operaterima u Bosni i Hercegovini vlada prava pomama za ovim mobitelima.

- Često nas zovu prijatelji i mole nas da im ostavimo određeni model mobitela koji žele. Naravno, ima i onih koji su bijesni jer ne mogu kupiti mobitel po našoj specijalnoj ponudi jer nemaju stalni radni odnos i ne mogu dobiti potvrdu o zaposlenju. Mnogi odu razočarani, ali postoji i veliki broj onih koji bez problema potpišu ugovor na 12, odnosno 24 mjeseca i kupe mobitel po cijeni od jedne konvertibilne marke, zaključila je jedna naša sugovornica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?