Naslovnica

Utrke po strmoj planini

Na utrci po planinskim stazama sudjelovali su natjecatelji iz BiH, ali i Hrvatske, Slovenije...
24. rujna 2012. u 10:03 1 komentara 724 prikaza
Blidinje

Mnogi su pohitili na jučer toplo Blidinje i 3. međunarodni memorijalni Off road rally “Vinko Vukoja Lastvić”. Sa svih strana i krajeva pristigli su zaljubljenici u brdske utrke na gotovo nemogućim strminama iznad motela Hajdučke vrleti. Nakon orijentacijske utrke u dvije kategorije kroz šume Bosiljne, jučer 23. rujna u u 11 sati su otvorene brzinske utrke u dvije kategorije koje su praktično nastavak orijentacijskih. U daljnju i završnu igru ušlo je 30-ak posada od kojih devetero u Hard kategoriji koja je i najjača od svih kategorija. Tu mogu nastupiti tek oni koji imaju super kvalitetna vozila i opremu za nastup na opasnijim stazama. Treći je memorijal, 6. ukupno, otvorila Marija Vukoja, kći pok. Vinka u čiji se spomen i održava ova više nego zanimljiva međunarodna utrka i zahvalila je svim donatorima i pomagačima bez kojih se ne bi održala. Prvi su vozili sudionici lakše kategorije i bilo ih je znatno više. Moralo se držati svih pravila - od vozača do redara i velikog broja gledatelja kao i svih drugih koji su zaduženi za realiziranje programa utrka.

Nakon otvaranja i prvog prolaza Stipe Pavkovića (Posušje) krenuo je Uglješa Galić (Zvornik), potom i otali iz Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije. Utrka je još jednom pokazala sve svoje zanimljivosti za gledatelje sa svih strana - Hercegovine, Dalmacije, Zagreba, pa i jedan broj inozemaca. Zamijetili smo veliki broj Širokobriježana, Gruđana, Tomislavgrađana iz kojega je stigla i hitna za slučajne ozljede koje su moguće.

Pričalo se o prvom krugu utrke kroz Bosiljnu, spajanju bodova i svi su pratili svaki pokret vozila i njihovih upravljača te zbroj bodova.. Na nekim se mjestima uspinjalo uz zaista teške strmine pa se i zastajalo, ali tu je bilo vitlo. Pomagalo je po pravilima najviše deset minuta. Ponovila su se uzbuđenja s prošlih utrka a na ovoj je “isključeno” jezerce s kaljužom jer je lani stvaralo ogromne teškoće i remetilo utrke. Svi su bili u velikoj zadaći ali i suci iz Republike Srpske: Muhamed Musić, Nikola Kendžer i Miladin Šućur. Na ove je utrke pristigao veliki broj motorista i biciklista, a toplo vrijeme dalo joj je u malom strahu i uživanje na temperaturi od oko 25 stupnjeva. Nakon završetka utrke predvečer, za sve je sudionike priređen ručak i zabava, a na kraju su proglašeni najbolji, uz nagrade, te po klubovima, koji su imali najbolje članove.

  • Spezispezi:

    Svuda u svijetu se nacionalni parkovi ili parkovi prirode čuvaju kao oči u glavi a ovi idioti smislili kako će ga što prije raskopati - pa je li bilo boljeg mjesta za of road relly. Trebali su u Međugorju ispred ... prikaži još!d crkve organizirat, bilo bi više gostiju. Sramota... S jednakim nemarom se u Ljubuškom odnose prema vodopadu Kravice, šatori, piva , kobasice, roštiljade i rock koncerti ravno ispod vodopada. Kada netko kulturan vidi sav taj kič i krkanluk može povratiti i okrenuti se nazad.