Napokon

Usuglašen prijedlog Zakona o popisu stanovništva u BiH

BiH
21.05.2010.
u 20:15

O tome kakva će procedura biti - hitna ili redovna, odlučivat će Zastupnički dom

Privremena komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

O tome kakva će procedura biti - hitna ili redovna, odlučivat će Zastupnički dom. Stranke iz RS-a insistiraju na redovnoj proceduri, što će omogućiti amandmanske intervencije. Posebno je sporan član 48, koji predviđa da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu iz 1991. godine važiti  i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, sve do potpune implementacije Aneksa 7. Daytonskog mirovnog sporazuma.

U usaglašenim rješenjima predviđeno je da se stanovnici, ukoliko to žele, izjasne o etničkoj i nacionalnoj pripadnosti, te o jeziku. Usaglašeno je rješenje da se popisni podaci prikupljaju u Istočnom Sarajevu. Pitanje popisa dijaspore, koje je bilo nepremostiva prepreka tokom ranijih razgovora predstavnika iz Federacije BiH i RS-a, riješeno je tako što bi se popis ove kategorije organizirao posebno i za njega bi bila formira posebna baza podataka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?