Rekordna potpora

Usred afere "sir i vrhnje" za EU čak 63 posto Hrvata

kumice (1)
Marko Prpić/Pixsell
06.11.2010.
u 10:00

- Rezultate mogu samo pozdraviti. Građani polako shvaćaju prednosti što ih donosi Europska unija, kaže Vandoren

Da se referendum o ulasku Hrvatske u EU održi sutra, čak 63 posto birača na listiću bi zaokružilo pozitivan odgovor. To je najveći postotak potpore EU u posljednjih gotovo sedam godina.

Manje euroskepticizma

Rezultati su to istraživanja "Stavovi građana prema EU" koje je u listopadu za Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija provela agencija Ipsos Puls. Takvi iznimno dobri rezultati poklopili su se sa zatvaranjem još triju poglavlja – Sloboda kretanja kapitala, Prometna politika i Ustanove – jučer u Bruxellesu, čime se Hrvatska posve približila zaključenju pregovora.

>>Anketa - Hrvati i EU

– Rezultate mogu samo pozdraviti. Građani polako shvaćaju prednosti što im donosi EU. Više sam puta savjetovao Vladi da je potpuna i detaljna informacija o EU za sve građane iznimno važna – komentirao je šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren.

Zanimljivo, anketiranje građana vremenski se poklopilo s "aferom" te raspravom o zabrani prodaje sira i vrhnja na otvorenom bez hladnjaka. Stručnjaci se slažu kako je komunikacija pomogla da građani države u kojoj je sintagma "sir i vrhnje" sinonim za euroskepticizam, kumice i hladnjake nisu prepoznali ni kao pitanje EU ni kao zatiranje nacionalne posebnosti pa nije negativno utjecala na rezultate ispitivanja.

Prema njima, podrška Uniji nešto je viša među muškarcima (50 posto) nego među ženama (46 posto), ispitanici s visokim školama i fakultetima skloniji su Uniji od onih s nižim obrazovanjem. Potpora je gotovo jednaka u cijeloj Hrvatskoj – u sjevernoj Hrvatskoj, Lici i Banovini te Primorju i Istri doseže 49 posto, tek postotak manje je u Zagrebu i okolici, dok je najniža u Dalmaciji (46 posto) i Slavoniji (45 posto).

– Dobri su rezultati kumulativni efekt više napora. Sama činjenica da se napokon približava kraj pregovora utječe na optimizam, intenzivirali smo informacijske aktivnosti, neprestano smo na terenu po cijeloj državi – objašnjava državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković.

Medijska tema

– Referendum je postao i medijska tema. Najviša se politička razina uključila, predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor, a njihove poruke utječu na javnost – kaže A. Plenković.

Podatak da su EU najskloniji u dobnoj skupini od 45 do 54 godine objašnjava "životnim iskustvom".
– To su ljudi koji pamte nešto dulje, zrelo razmišljaju i vide cijelu sliku – kaže Plenković.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?