Intervju

Usprkos problemima očekujemo rast bruto društvenog proizvoda

Ljerka Marić
30.09.2012.
u 10:44

Poduzete su aktivnosti koje bi trebale dovesti do povećanja ulaganja u BiH, omogućavanja daljnjeg izvoza u RH i EU

Zbog političkih svađa i pregrupiranja ekonomska pitanja u Bosni i Hercegovini pala su u drugi plan. Iako situacija trenutačno ne izgleda nimalo ružičasto strateški dokumenti i projekcije države nagovještavaju određeni oporavak ekonomije u sljedećim godinama. Naravno, to ovisi o mjerama koje će se poduzimati, na što upozorava i ravnateljica Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Ljerka Marić. Za Večernji list kazala je da je optimistična i kada su u pitanju posljedice po bh. ekonomiju zbog ulaska Hrvaske u Europsku uniju.

Za ovu godinu analitičari kažu da je za BiH “izgubljena u svakom pogledu“. Kakvu očekujete 2013. godinu kada je u pitanju bh. ekonomija?

Činjenica je da je stanje u zemlji opterećeno mnogim poteškoćama. Činjenica je da je veoma teško raditi prognoze i projekcije u postojećem okruženju, pa su one zato još važnije. Ipak, uz sve predostrožnosti, na temelju do sada poznatih informacija predviđa se rast bruto društvenog proizvoda i za 2012. godinu. Vrijeme koje je pred nama treba koristiti za provedbu dogovorenih reformi i ispunjenje uvjeta za integracije. Ovo bi trebalo rezultirati oporavkom gospodarstva, stvaranjem i očuvanjem radnih mjesta u BiH.

Koliko politička nestabilnost, koja je kod nas već duže vrijeme izražena, utječe na ekonomske planove u zemlji?

Stabilno političko stanje u zemlji i okruženju su preduvjet za razvoj ekonomije. Potvrdu za ovo nalazim i u BiH i u zemljama EU, posebno u onim u kojima se kriza najviše manifestirala.

Ulazak Hrvatske u EU mogao bi bh. izvoznike dovesti u prilično tešku situaciju. Kako biste Vi ocijenili posljedice hrvatskog članstva u EU za BiH?

Uvijek trebamo gledati dobre strane svakog procesa i tražiti način kako to iskoristiti najbolje za sebe, odnosno za BiH. Poduzete su aktivnosti koje bi trebale dovesti do toga da se povećaju ulaganja u BiH, omogući daljnji izvoz u RH, a time i EU i da se iskoristi sadašnji položaj BiH u sljedećim godinama. Ja sam optimistična po tom pitanju.

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?