ČOVIĆ - LAGUMDŽIJA

Uspostava vlasti u dvije županije kao uvod za Vijeće ministara BiH

covic
VL FOTO
06.10.2011.
u 09:35

Američka administracija podržava dogovor vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka radi državne vlade

Čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija dogovorili su da se najdalje do kraja tjedna realizira dogovor o istodobnoj uspostavi vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, što je pretpostavka za ustroj vlasti na drugim razinama te bi bio uvod u popravljanje odnosa između bošnjačke i hrvatske strane u BiH koji su poremećeni zbog potpunog isključivanja malobrojnijeg naroda iz vlasti. O svim detaljima dogovora Čović je preko izravnog susreta izvijestio i američkog veleposlanika u BiH Patricka Moona, a telefonski je razgovarao i s čelnicima SDA Sulejmanom Tihićem te SNSD-a Miloradom Dodikom.

Konačni dogovor

“Mislim da smo bliži konačnom dogovoru o uspostavi vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Treba sada samo vidjeti hoće li se ispoštovati dogovor i u ovome tjednu sazvati sjednice županijskih skupština i vlst izabrati do kraja sljedećeg tjedna. To će praktično pokazati postoji li međusobno povjerenje što odmah daje velike izglede za postizanje dogovora o druge dvije razine vlasti”, rekao je Čović za Večernjak. 
Inače, uspostava vlasti u dvjema mješovitim hrvatsko-bošnjačkim županijama zapela je zbog očito dvostruke igre i osobnih interesa županijskih čelnika SDP-a BiH Zukana Heleza i SDA Salke Selmana. Valja reći da je upravo nelegalni federalni ministar branitelja Helez u nekoliko navrata otvoreno poručio kako neće nikada više dopustiti da HDZ bude u vlasti u središnjoj Bosni bez obzira što je za njih glasovalo 90 posto Hrvata. Prema dogovoru Čović - Lagumdžija, vlade u dvjema županijama trebale bi se izabrati na skupštinama koje bi se trebale održati do kraja sljedećega tjedna. Ne ostvari li se takav scenarij, onda će se pokazati da bošnjačke stranke ili otvoreno stopiraju dogovor kako bi se pričekala eventualna odluka Ustavnoga suda FBiH oko zahtjeva Hrvata iz Središnje Bosne.

Potpora SAD-a

Čović je, kako je objasnio, s Lagumdžijom razgovarao i o uspostavi Vijeća ministara koje bi bilo jednostavnije postići ako se na nižim razinama postigne dogovor ovih stranaka umjesto nametanja rješenja Hrvatima. 
“Moguće je napraviti dogovor koji bi bio vrlo sadržajan te da je bolje ne imati Vijeće ministara nego samo se dogovoriti i onda ne biti u stanju provesti reforme za euroatlantski put ove zemlje”, rekao je Čović. Također je izrazio posebno ohrabrenje nakon razgovora s američkim veleposlanikom kazavši da ova administracija želi pomoći da se do dogovora što prije dođe. Čović je o ustroju vlasti u BiH razgovarao i sa zamjenikom talijanskog šefa diplomacije Alfredom Manticom.

Ključne riječi

Komentara 4

DA
daniele
11:12 06.10.2011.

Pa gdje ces Lagumdzija pobogu s HDZ-om u vlast

DU
Deleted user
13:15 06.10.2011.

Pa Covicu zaboga zasto uopce pregovaras sa ratnim profiterom Lagumdzijom.

CI
cinbenik
18:33 06.10.2011.

Jaca vlast od \"pravog Hrvatstva\",znaci nista od obecanog \"treceg\" i stonog grada i zakljucaka Hrvatskog sabora.............Sta bi sa predvidjanjima ovog lista i izgleda da \"izdajice\" hrvata bise u pravu.ZNA SE IDEMO DALJE U PETOJ CUVAJMO HRVATSKU.........

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?