Slabije poslovanje

Usporen porast kredita u BiH, ali i štednja građana

Burza
27.11.2012.
u 09:55

Zbog krize
građani u BiH se samo u krajnjoj nuždi odlučuju za dizanje kredita

Visoka stopa nezaposlenosti i skoro svakodnevna poskupljenja te gospodarski pad uzrok su što banke u BiH posljednjih mjeseci sve slabije posluju. Opterećeni besparicom, ali i strahom za svoja radna mjesta, građani se samo u krajnjoj nuždi odlučuju za kredite.

Usporen rast

To su potvrdili i podaci iz analize Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, iz kojeg se vidi da kreditnu aktivnost u BiH za prvo polugodište 2012. godine karakterizira postupno usporavanje rasta. Ukupni krediti na kraju prvog polugodišta iznosili su 15,7 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 680,9 milijuna KM, odnosno 4,5 posto. Iako krediti plasirani sektoru nefinancijskih poduzeća čine više od polovine ukupnih kredita, najveći doprinos rastu dali su krediti plasirani sektoru stanovništva. 
Ovi krediti na kraju šest mjeseci 2012. godine iznosili su 6,8 milijardi KM, a zabilježili su stopu rasta od 5,8 posto s tendencijom usporavanja u odnosu na početak godine. Kredite plasirane sektoru nefinancijskih poduzeća karakterizira usporavanje posljednjih šest mjeseci. Vrijednost ovih kredita u promatranom razdoblju bila je 8,1 milijardi KM, a stopa rasta svega 1,2% u odnosu na isti period lani.
Usporavanje rasta kredita stanovništvu moguć su odraz kretanja na tržištu rada, odnosno rasta broja nezaposlenih i pada broja zaposlenih osoba, kao i vrlo slabog rasta neto-plaća. Usljed nedostatnosti javnih prihoda u odnosu na javne rashode, nastavljen je trend zaduživanja opće vlade kod poslovnih banaka. Krediti plasirani sektoru opće vlade iznosili su 691,3 milijarde KM i veći su u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 42,3%.
Kvaliteta kreditnog portfolija nije značajno poboljšana u odnosu na šest mjeseci 2011. godine, dok je u odnosu na kraj godine čak i pogoršana.

Sektor stanovništvo

Ukupni depoziti u odnosu na prvo polugodište 2011. godine zabilježili su rast od 3,3%. Depoziti sektora stanovništva dali su najveći doprinos rastu depozitima. Depoziti na kraju šest mjeseci 2012. godine iznosili su 7,3 milijardi KM i veći su u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine za 9,0% i imaju tendenciju usporavanja. Depoziti nefinancijskih poduzeća iznosili su 3,3 milijarde KM i nastavili su s negativnim trendom rasta, tako da su u odnosu na lani manji za 3,2%. Kako se neslužbeno saznaje, banke bi mogle početkom sljedeće godine olakšati i pojednostaviti poslovanje, a time i smanjiti pojedine kriterije kako bi svojim klijentima omogućili da što lakše dođu do kredita.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?