crni fond hdz-a

USKOK podigao optužnicu protiv Mravka zbog mita za HDZ

ivan mravak (1)
Boris Ščitar/PIXSELL
02.11.2011.
u 17:21

Osim Ivana Mrakva u optužnici se terete još četiri osobe optužene da su punile crni fond HDZ-a

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka i još četvorice njegovih suradnika zbog primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju. Osim Mravka u optužnici se terete i P.Ć, Ž.K.G., LJ.B. i A.M.

Mravak je prema optužnici kao predsjednik Uprave HEP-a u rujnu 2007. godine na traženje rizničara HDZ-a da se ugovaranje poslova za potrebe trgovačkih društava u sastavu HEP-a s pojedinim izvođačima uvjetuje isplatom provizije u visini od 3 posto vrijednosti posla, to i prihvatio u uvjerenju da je taj novac potreban za financiranje HDZ-a. Nakon toga je sa zahtjevom upoznao drugookrivljenika, direktora društva HEP Proizvodnja, i trećeookrivljenika, člana Uprave HEP-a zaduženog za proizvodnju i predsjednika Nadzornog odbora društva HEP Proizvodnja, što su i oni prihvatili.

- Drugokrivljenik je u studenome 2008. godine od četvtookrivljenika, predsjednika Nadzornog odbora i većinskog vlasnika jednog trgovačkog društva, zatražio da isplati iznos od 900.000 kuna kao uvjet za sklapanje aneksa na osnovni ugovor i plaćanje vantroškovničkih radova, te za zaključenje ugovora i plaćanje opreme i radova predočivši mu da je to novac za potrebe HDZ-a, na što je četvrtookrivljenik pristao.

Nakon što su ishođena potrebna odobrenja i suglasnosti na temelju kojih su zaključeni ugovori, četvrtookrivljenik je od svibnja do srpnja 2009. godine drugookrivljeniku predao 600.000 kuna, kao dio dogovorenog iznosa od 900.000 kuna koji predstavlja tri posto od ugovorenih poslova, koje je on potom predao prvookrivljeniku, a ovaj je novac proslijedio rizničaru HDZ-a, dok su se ostatak dogovorenog iznosa izvođači obvezali platiti naknadno - stoji u priopćenju USKOK-a.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije