Dolazak u Međugorje

Urugvajka prvi put posjetila očev rodni kraj

Urugvajka
16.09.2012.
u 12:13

Yolanda Benek Kozina Martinez: Međugorje je lijepo onako kako mi ga je otac opisao

U razdoblju između dva svjetska rata brojne su međugorske obitelji “trbuhom za kruhom” odlazile u daleki svijet. Tada mladi Međugorčanin 17-godišnji Grgo (Nikole) Kozina u daleki je Urugvaj brodom iz Splita otplovio 1928. godine i tamo se udomio. U Urugvaju je Grgo upoznao djevojku Mariju, podrijetlom iz Španjolske, a njihova ljubav potvrđena je i brakom u kojem se rodilo dvoje djece, sin Ivan i kći Yolanda.

Susret s rodbinom

Početkom ovog mjeseca Yolanda je prvi put je iz dalekog Urugvaja došla u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, gdje je posjetila Međugorje rodni kraj svoga pokojnog oca Grge i upoznala se s mnogobrojnom rodbinom. Danas ona ima 67. godina, a zanimljivo u 67. godini je i njezin pokojni otac Grgo, nakon 50. godina provedenih u Urugvaju, pohodio rodno Međugorje. Vidio je tada nakon pola stoljeća života udaljenog od rodne grude ponovno svoju majku Anicu – Brajkušu. Godinu dana nakon toga majka mu je umrla. A Grgo je umro 1996. Zanimljivo iste godine je umrla i njegova supruga Maria.

U Međugorju je Yolanda u dvadesetpetodnevnom posjetu i gošća je rodbine u obitelji Kozina, budući da je žarko željela vidjeti gdje se rodio njezin otac. U toj kući čuli smo njezinu životnu priču. I to na španjolskom jeziku, pa nam je u pomoć “priskočio“ prevoditelj Nikola. - Već kao djevojčica od tate sam često čula priče o Međugorju i njegovu veliku želju da ga posjeti. To je učinio 1978. godine i zadržao se tu tri mjeseca. A ja sam odlučila doći u Međugorje, rodnu grudu moga oca, evo šesnaest godina nakon njegove smrti. Ta želja mi se konačno ispunila. Zbog toga sam jako sretna. Došla sam u posjet i rodnoj kući oca i rodbini, te i saznala kako nije malobrojna za razliku od pokojne majke koja nema rodbine - priča nam Urugvajka koja je bila udana, ali ni njezin suprug nije više živ. U braku nisu imali djece. Dok je ovih dana bila gošća obitelji Kozina Yolanda se našla na velikoj zajedničkoj proslavi i ručku, na kojoj se okupila njezina brojna obitelj iz cijele BiH.

Obilazak Hercegovine

Posjetila je stari dio Mostara, oduševila se ljepotama vodopada Kravice u Ljubuškom, Etno selom u Međugorju …O svom boravku u Međugorju Urugvajka Yolanda za naš list je kazala:

-Došla sam upoznati rodno mjesto moga oca i vidjeti rodbinu. Već duže vrijeme razmišljala sam o dolasku. U veljači ove godine sam konačno odlučila –idem u Međugorje. Sedam mjeseci kasnije španjolskom zrakoplovnom kompanijom doputovala je u Dubrovnik. U zračnoj luci ju je čekao imenjak njenog oca i domaćin u Međugorju Grgo Kozina kojeg je odmah prepoznala, budući da mnogo liči na njenog oca. Obitelj Kozina je iskazala veliko gostoprimstvo. Sve je super i jako sam iznenađena velikom pažnjom koju mi daju domaćini- moja rodbina - ističe Yolanda. - Što se tiče Međugorja, jako mi se svidjelo i oduševljena sam time. Međugorje je prekrasno, onakvo kakvim mi ga je opisivao pokojni otac koji se rodio u njemu - naglašava Urugvajka.

- Sretna sam što sam u Međugorju.Nisam znala da imam i ovako veliku rodbinu. Akobogda da bar još jednom do kraja života dođem u ovo u svijetu poznato i zaista izuzetno lijepo mjesto - kaže Yolanda, koja je u mirovini, a 40 godina je radila kao frizerka. S dosta emocija dočekala ju je mnogobrojna rodbina u Međugorju, koja se trudila što bolje ju ugostiti. Na kraju boravka u Hercegovini, teško bi bilo reći tko je bio radosniji - Yolanda ili njezina brojna rodbina s očeve strane, fotografije su najbolji dokaz tomu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?