Posavina

Upriličena glazbena šetnja Europom 17. i 18. stoljeća

Tolisa
26.09.2012.
u 09:46

Samostan u Tolisi je potvrđeni promicatelj kulture u ovom kraju

Vrata crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi gvardijan fra Marijan Živković otvorio je za vrhunski kulturni događaj. Koncertom se franjevački samostan još jednom potvrdio kao promicatelji kulture, prije svega glazbene, ali i drugih vrsta umjetnosti. U sklopu Vrhbosna festivala održan je koncert na orguljama pod imenom “Glazbena šetnja Europom 17. i 18. stoljeća”.

Jednosatni koncert

Edmund Andler-Borić darovitim nastupom potvrdio je reputaciju respektabilnog imena u svijetu orguljaške glazbe Europe. Tijekom jednosatnog koncerta Posavce je glazbom i prekrasnim tonovima s jednim od najstarijih orgulja u BiH proveo kroz najpoznatija djela skladatelja Engleske, Njemačke, Italije, Hrvatske, Slovenije, Češke i Slovačke. Profesor Alojzije Prosoli, utemeljitelj i ravnatelj iznimne manifestacije Vrhbosna festival, koji se godinama održava u različitim okruženjima. Ove godine u BiH održao je po dva koncerta u Sarajevu u Tuzli i jedan u Tolisi. - Zahvaljujući gvardijanu i franjevačkom samostanu u Tolisi, došli smo u ovaj prekrasan kraj, a okruženje i sama crkva i samostan daju posebno nadahnuće za nastup. Iznimna mi je čast što smo Posavcima podarili ovaj glazbeni događaj. Velike koncertne dvorane nisu ambijent za ovakve nastupe već upravo crkva, stoga mi je drago što smo organizirali ovaj nastup u autentičnom prostoru za orguljašku glazbu - kazao nam je prof. Prosoli.

Čarobni zvuk


Bogati program kojim se predstavio orguljaš Edmund Adler-Borić bio je protkan djelima poznatih autora Europe, a čarobni zvuk orgulja uz vrhunsku interpretaciju nije ostavio ravnodušnim posjetitelje franjevačkog samostana. Inače, Adler-Borić pokretač je orguljaških festivala kako bi sačuvao orguljašku baštinu RH. Dugo godina ravnatelj je festivala “Orgulje zagrebačke katedrale”. Nastup u Tolisi bio je njegov prvi dolazak u Posavinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?