Strah od napada

Upozorenje iz Beča: 'Prijetnja nuklearnog terorizma je realna'

Yukio Amano
Reuters/Pixsell
01.07.2013.
u 17:04

– Da se "prljava bomba" detonira u velikom gradu ili da se dogodi sabotaža u nuklearnom postrojenju, posljedice bi bile razorne – rekao je Amano.

– Prijetnja nuklearnog terorizma je realna, a globalni sustav nuklearne sigurnosti mora biti ojačan kako bismo se borili protiv te prijetnje – kazao je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukiya Amano na susretu u Beču, piše France24.

– Mnoge su države poduzele učinkovite mjere kako bi se spriječile krađe, sabotaže, nedozvoljeni pristup, ilegalni prijenos ili druga djelovanja koja uključuju nuklearni ili radioaktivni materijal. Sigurnost je poboljšana u mnogim postrojenjima u kojima se drži takav materijal – rekao je Amano te dodao da je rezultat toga činjenica da nije bilo terorističkih napada s nuklearnim ili radioaktivnim materijalom.

Upozorava da nas to ne smije "uljuljkati" u lažnu sigurnost. – Da se "prljava bomba" detonira u velikom gradu ili da se dogodi sabotaža u nuklearnom postrojenju, posljedice bi bile razorne – rekao je Amano. Kao tri glavna rizika "nuklearnog terorizma" navode se atomska bomba, "prljava bomba", u kojoj se konvencionalnom eksplozijom širi radioaktivni materijal, te napad na nuklearnu elektranu.

>>U podzemnim vodama oko Fukushime toksični izotop

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije