ISTRAGA

Upitno poštivanje procedura prilikom prisluškivanja

mobitel
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
19.04.2011.
u 09:22

Osim prve reakcije, u kojoj su mediji optuženi za ugrožavanje državne sigurnosti i brojnih istraga koje se vode protiv kriminalnog miljea u BiH, institucije države uglavnom šute

Prisluškivanje više od 5000 telefonskih brojeva u Bosni i Hercegovini, koje su vršile državne sigurnosne agencije, još nije dobilo svoj epilog, iako je nakon otkrića afere najavljeno da će sve biti rasvijetljeno u vrlo kratkom roku.

Nova pitanja

No, umjesto odgovora, stvari se dodatno kompliciraju i na površinu izbijaju nova pitanja i dvojbe. Nezavisne novine, koje su i otkrile cijelu aferu, nastavljaju objavljivati prisluškivane brojeve iz sve tri mobilne mreže u BiH, a ispostavilo se da su predmetom interesa bh. institucija bili i brojevi telefona iz susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije. Njihovi vlasnici o tome nikada nisu obaviješteni, baš kao ni korisnici prisluškivanih telefona u BiH. Zbog toga mnogi stručnjaci ukazuju na to da je afera “prisluškivanje” pokazala da su SIPA i OSA kršile ljudska prava, jer su bez naloga sudova prisluškivale građane i narušavale njihovu privatnost.

Imajući u vidu sve to, ne čudi što mnogi od prisluškivanih građana najavljuju tužbe protiv institucija koje su ugrožavale njihovu privatnost i ljudska i građanska prava.

Ako je istina da je prisluškivanje jednog broja mobitela bilo nelegalno, od državnih institucija se očekuje da odgovore i kako se to moglo dopustiti. Već dugo se tvrdi kako mogućnost zloporaba ne postoji, jer postoje jasne sigurnosne procedure koje onemogućavaju takvo što.

Naime, prilikom korištenja sustava za prisluškivanje operativci moraju ispoštovati rigorozne procedure, te moraju tijekom presretanja komunikacija biti pod videonadzorom i drugim vrstama kontrole.

-Prema svemu sudeći, ovo prisluškivanje nije rađeno sa službenom opremom koja postoji, ali imajući u vidu stanje u OSA-i i SIPA-i, moguće je da su i ti sustavi zloupotrijebljeni radi nekih osobnih interesa, ustvrdio je jedan od sugovornika Nezavisnih novina dobro upućen u ovu oblast.

Kvaliteta opreme

Problematizira se i kvaliteta opreme koju koriste bh. agencije, a koja navodno značajno zaostaje za opremom koju danas koriste moderne agencije u Europi i svijetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?