PRUPREME

Unuka diktatora iz S. Koreje u Mostaru čekaju soba, laptop...

koledz
VL FOTO
30.09.2011.
u 09:08

Kad dođe u Mostar, unuk Kima Jonga Ila neće imati povlašten tretman

Iako su ga školske kolege iz Koledža ujedinjenog svijeta s nestrpljenjem iščekivali, 16-godišnji Kim Han Sol, unuk sjevernokorejskog diktatora Kima Jonga Ila, jučer se nije pojavio u novoobnovljenoj zgradi mostarske Gimnazije gdje je već šestu godinu smješten spomenuti koledž.

I dalje šutnja u Koledžu

Kao puška zapete novinarske ekipe, fotoreporteri uzalud su objektivima kružili ispred i oko mostarske Gimnazije u nadi da će vidjeti Kima Hana Sola, plavokosog mladića s naočalama crnih debelih okvira. Nervozno su šetucukali oko zgrade Gimnazije pokušavaju izvući bilo kakvu informaciju iz Uprave Koledža ujedinjenog svijeta, koja je na ovu temu stavila takav embargo da bi im i djed njihova sjevernokorejskog učenika pozavidio. Iz zidina žute zgrade, kao i iz Sjeverne Koreje, službene informacije nema i nema komentara. Znatiželjnim novinarskim ekipama tek je preostao mali manevarski prostor da za neku opipljiviju informaciju traže alternativne izvore. Među njima je i Služba za poslove sa stranim državljanima, Granična policija. U ovim dvjema institucijama tvrde da Kim Han Sol još nije stigao u BiH, zbog administrativnih problema s dobivanjem bh. vize, koju treba dobiti u Veleposlanstvu BiH u Pekingu. “Ne znam ništa o tome, prvi put čujem informaciju”, naivno je ustvrdio sigurnjak koji čuva ulaz u zgradu mostarske Gimnazije na Španjolskom trgu, kad smo ga upitali je li stigao medijski zanimljiv gost. “Ozbiljno, Kim Jonga, stvarno svašta, prvi put čujem, pa u Mostar”, s čuđenjem u glasu dodao je on. Kad stigne i ako stigne, unuk sjevernokorejskog vođe, ne bi trebao, doznajemo, imati nikakav poseban tretman u odnosu na ostale polaznike Koledža ujedinjenog svijeta. Spavat će u jednoj od zgrada koje su iznajmljene u istočnom i zapadnom dijelu grada upravo za potrebe koledža. Hranit će se u školskom restoranu koji je 50-ak metara udaljen od škole. Imat će internet, laptop koji učenici Koledža zadužuju, slušat će nastavu na engleskom jeziku, kao i ostalih 74 polaznika iz 29 zemalja svijeta. “Hrana je u redu. Smještaj isto tako, klima još bolja, stalno sunce i vjetar. Nadamo se da će mu biti ugodno u Mostaru...”, kazuje nam jedan od polaznika Koledža koji zbog zavjeta šutnje nije želio otkrivati svoj identitet, izuzev da je iz BiH.

Unuk vođe bez privilegija

Kad je pritisak novinara postao toliki, izravno su nam se u holu Gimnazije obratili ravnateljica Koledža Valetina Mindoljević i glasnogovornica Meri Musa. Nakon što su nas jednim poduljim monologom pedagoški podučili kako kršimo novinarski etički kodeks, “jer otkrivamo identitet maloljetnika”, spomenuti dvojac pritisnut kontraargumentima ipak je odlučio govoriti. Mladić pod imenom Kim Han Sol još nije stigao na prostor BiH, kad će, ne možemo vam reći. On je za nas učenik isto kao i svaki drugi i mi smo preuzeli brigu o njegovu školovanju i na to moramo paziti i štiti ga. Ovo je ipak internatski tip nastave”, otelo im se iz usta nakon poduljeg uvjeravanja. Iako i ptica na grani zna da u njihov koledž dolazi unuk političara, generala, maršala o kojem bruji cijeli svijet, oni su ipak odbili priznati je li Kim Han Sol u bilo kakvom krvnom srodstvu s Kimom Jongom Ilom. “On je za nas učenik Kim Han Sol i ništa više”, kazale su. Shvaćajući poziciju u kojoj se nalaze nakon što je pukla ova vijest, napuštamo Gimnaziju uz obećanje da i sljedeći tjedan dolazimo zanimati se za sjevernokorejskog učenika, bez obzira koliko to njima izgledalo novinarski neetično. S tim da će idući tjedan prostor oko zgrade Gimnazije na Španjolskom trgu zbog brojnih novinarskih ekipa iz inozemstva, pa čak i Japana, podsjećati na zgradu UN-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?