Mostar

Unkovićev povratak hercegovačkim korijenima

izlozba
Stojan Lasić
29.01.2012.
u 10:47

Milivoje Unković rođen je 1944. u Nevesinju. Diplomirao je i završio postdiplomski studij na ALU u Beogradu. Od 1987. do 1992. bio je redoviti profesor slikarstva na Akademiji u Sarajevu. Živi i radi u Njemačkoj kao slobodni umjetnik

Mostar je počašćen izložbom umjetničkih djela slavnog srpskog slikara, kipara i pedagoga Milivoja Unkovića. Organizator SPKD “Prosvjeta“ pobrinula se da cijeli događaj protekne na visokoj razini. Unkovićevu izložbu došlo je vidjeti mnoštvo zaljubljenika u likovnu umjetnost ali i puno njegovih bivših prijatelja i kolega te poklonika iz grada na Neretvi, poput Florijana Mićkovića, Krešimira Ledića, Ljupka Antunovića, Josipa Muselimovića, Grge Mikulića, Radiovoja Krulja i dr. Vrlo ugodno ozračje protkano iskrenim emocijama vladalo je na otvorenju. Možda je razlog i tomu što se i sam autor, koji je jedan dio života proveo u Mostaru, vratio svojim hercegovačkim korijenima.

-Kao autor prvi put samostalno izlažem u Mostaru. Naravno da mi je kao čovjeku hercegovačkih korijena drago da sam ovdje u Mostaru. Prije svega zato što u Mostaru imam puno kolega i prijatelja, s kojima sam se proteklih dana i družio i evocirao lijepe uspomene iz mladosti. Kao čovjek se osjećam radosno i zahvaljujem se svima koji su omogućili da izlažem u Mostaru. Ovdje sam završio i šesti razred osnovne škole, tu gdje je danas smješten prestižni Koledž ujedinjenog svijeta, a stanovao sam odmah iza ove zgrade u kojoj sada izlažem. Još pamtim sastav Veleža: Barbarić, Repar, Radiljević, Mjić, Zelenika... sve sam ja to prošao, nogomet, spuštanje niz Neretvu, sve su to nezaboravna sjećanja. Osjećam se ispunjen i kao autor i kao čovjek, iskren je bio Unković. Na otvorenju izložbe u Galeriji kraljice Katarine Kosača, o autoru su, uz spomenutog Mićkovića, govorili direktor RTRS-a Dragan Davidović, Ljiljana Labović-Marinković, direktorica Muzeja suvremene umjetnosti RS-a te u ime domaćina SPKD “Prosvjeta“ književnik Veselin Gatalo.

– Mislim da je nakon Beograda i Banjaluke Mostar logičan slijed za ovu izložbu. Napominjem kako je ovo tek početak kulturnog povezivanja Banjaluke i Mostara. Trebamo graditi mostove – kazao je Davidović. Unkovićeva izložba još u rujnu prošle godine najprije je bila postavljena u Beogradu u paviljonu “Cvijeta Zuzorić“, potom u Muzeju suvremene umjetnosti RS-a u Banjoj Luci i evo sada u Mostaru. Ovu respektabilnu izložbu ne propustite pogledati. Milivoje Unković rođen je 1944. u Nevesinju. Diplomirao je i završio postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu. Od 1987. do 1992. , bio je redoviti profesor slikarstva na Akademiji u Sarajevu. Živi i radi u Njemačkoj kao slobodni umjetnik. Uspješno je izlagao u zemlji i inozemstvu te dobio niz umjetničkih nagrada i priznanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?