SIRIJSKA KRIZA

UNICEF: Broj djece izbjegle iz Sirije popeo se na milijun

Oliver Grbić
Foto: Patrik Macek
1/2
23.08.2013.
u 10:50

Prema navodima UNICEF-a i UNHCR-a, polovicu svih izbjeglica čine djeca, a najviše ih je izbjeglo u Libanon, Jordan, Tursku, Irak i Egipat

U trećoj godini sirijskog rata broj djece prisiljene na izbjeglištvo popeo se na jedan milijun, izvijestio je danas UNICEF.

– Milijunto dijete u izbjeglištvu nije samo još jedan broj. To je stvarno dijete kojem je oduzet dom i koje je možda otrgnuto od svoje obitelji i suočeno sa strahotama koje ne možemo ni zamisliti – rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

Prema navodima UNICEF-a i UNHCR-a, polovicu svih izbjeglica čine djeca, a najviše ih je izbjeglo u Libanon, Jordan, Tursku, Irak i Egipat. Više njih u posljednje vrijeme izbjeglo je u Sjevernu Afriku te u Europu. Najnovije brojke pokazuju da je 740.000 djece izbjeglica u Siriji mlađe od 11 godina. Prema podacima Ureda visokog povjerenika za ljudska prava, oko 7000 djece izgubilo je život tijekom sukoba. Više od 3500 djece u Jordanu, Libanonu i Iraku prešlo je granice Sirije bez pratnje ili je odvojeno od svojih obitelji. UNHCR i UNICEF procjenjuju da je više od 2 milijuna djece raseljeno unutar Sirije.

>> Francuska prijeti: Ako su civile napali otrovima, ulazimo u rat

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?