Hrvatski zastupnici

Umjetna oplodnja pod lupom, mora se znati darivatelj

Bebe
Ilustracija
05.04.2013.
u 09:52

Prijedlog se tek treba pojaviti u Domu naroda, a hrvatski zastupnici će biti protiv

Zastupnički dom Parlamenta FBiH nedavno je usvojio nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom kojem se žestoko usprotivilo Klub Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine uz obrazloženje kako se radi o nacrtu koji je neprihvatljiv s moralno-etičko-religijskog stajališta.

Negativna iskustva

Zastupnik dr. Dado Pehar u raspravi je istaknuo kako je sam naziv zakona neispravan jer njime se ne liječi neplodnost već posljedice neplodnosti. Argumentiranim tvrdnjama prokomentirao je cjelokupni tekst zakona ističući kako njime nije definirano tko određuje zdravstveno stanje žene, tko daje suglasnost da se bračni par može podvrgnuti ovoj metodi, posebno je upitno jer nema u zakonu definicije kad počinje ljudski život, začećem ili rađanjem. Komentirajući jedan od članaka dr. Pehar je upozorio da tajnost identiteta darivatelja može dovesti do krvnog rodoskrvnuća. Izrazio je i zabrinutost pojedinim terminima koji se spominju u zakonu, kao “hibrid” i ”himena” koje su rezultat spajanja ljudskih i neljudskih stanica. Zastupnik dr. Jozo Bagarić je istaknuo kako nije prihvatljiva heterologna oplodnja koja omogućava davanja i primanja jajnih stanica i spermija nepoznatih osoba, što u najmanju ruku nije moralno. A sigurno nije ni etično zamrzavanje oplođenih jajnih stanica jer su to živa bića. Zastupnica Katica Čerkez je kazala kako se ovim zakonom neplodne osobe tretiraju kao bolesne osobe i da je u zakonu netočna tvrdnja da nisu potrebna sredstva za provedbu zakonu! Kazala je da je zakon prihvatljiv samo ako je riječ o homolognoj oplodnji pri kojoj se koriste vlastite spolne stanice bračnih partnera.

- Sve ostalo smatram neprihvatljivim iz razloga što praksa govori da zemlje koje su prihvatile ovakve i slične zakone već imaju itekako katastrofalne posljedica. Sve zabrane koje se tako često spominju u zakonu jesu upravo i najveća prijetnja da se zakon izigra, s obzirom da smo plodno tlo za tako nešto (teška socijalna situacija) te smatram da zakon otvara mogućnost kaznenim prijestupima, kaže Katica Čerkez.

Odgovornost

Zastupnica Tanja Vučić je ocijenila kako ovaj nacrt zakona ugrožava identitet začetog ljudskog bića, ugrožava jedinstvo obitelji kao temeljne stanice društva u cjelini, relativizira i iskrivljuje istinu o početku ljudskog života. Posebno je naglasila kako zakonodavna vlast treba poticati, štititi i obvezivati oba roditelja da zajedno odgajaju i podižu svoju djecu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?