PREGOVORI

Umjesto svađa, nakon 11 mjesci počeli razgovore

sestorka
Zoran Grizelj
05.09.2011.
u 13:24

Sudionici su svjesni da je nužno formiranje izvršne vlasti u BiH, a opredijeljeni su za uspjeh ovih reformi

Čelnici šest vodećih stranaka u Bosni i Hercegovini iz tri naroda započeli su jučer u Mostaru razgovore prvi put jedanaest mjeseci nakon izbora čime su prekinuli medijska prepucavanja oko uspostave novog Vijeća ministara. Iako dogovor nije postignut, a sudionici naveli da je još uvijek daleko od postizanja, jučer su šestorica policitara postigla napredak oko zakona koji su bitni da zemlja podnese kandidacijski status za Europsku uniju. Na sastanku su, prema sudionicima, dominirala dva različita koncepta uspostave vlasti – primijeniti ‘većinski’ model koji zagovara bošnjačka koalicija SDP-SDA te sustav rotacije koju zagovaraju četiri hrvatske i srpske stranke.

Prioritet Vijeće ministara

“Sudionici sastanka svjesni su kako je za rješavanje ovih pitanja nužna uspostava izvršne vlasti u BiH, a opredijeljeni za uspjehe ovih reformi, usuglasili su se za kontinuirani dijalog kako na bilateralnoj, tako i na multilateralnoj osnovi”, pročitao je na kraju sastanka zajedničke zaključke predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 
Čelnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Dragan Čović i Božo Ljubić, SDP-a Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejeman Tihić te SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić zajednički su naveli kako su još uvijek ‘prisutne značajne razlike’ oko uspostave Vijeća ministara, što su potvrdili i u izjavama koje su dali uoči početka sastanka u Mostaru. Na konferenciji za novinare pak svi su sudionici bili vrlo oprezni u izjavama. Iako se bošnjački političari protive sustavu rotacije, makar su se rotirali na stolici gdje se prvotno Čović nalazio jer je tu bilo smješteno desetak mikrofona i diktafona koji su snimali izjave sudionika.

Pa ipak, stranački čelnici su potvrdili kako je postignut napredak oko provedbe popisa pučanstva, sustava državne pomoći i pitanja vojne pomoći, dok se oko provedbe ustavnih reformi po obvezi presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga nije ni vodila rasprava.

Lagumdžija je na konferenciji za novinare rekao kako unatoč razlikama nema razloga za pesimizam.

Bez stranaca

“Potrebna je dobra volja kako bismo se dogovorili oko programskih pitanja koje bi mogla provesti izvršna vlast. Takva platforma bez većine nije moguća”, rekao je Lagumdžija. Po njegovim riječima, kao i lidera SDA Sulejmana Tihića, ozračje na sastanku je bilo vrlo dobra. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je pozitivnim otvaranje dijaloga dodajući da RS inzistira da Srbima pripadnu četiri pozicije i mjesto šefa diplomacije.

“Mi mislimo da se Vijeće ministara treba formirati uvažavajući načelo rotacije i zastupljenosti triju naroda. Srpskoj strani u ovome sazivu pripadaju četiri pozicije”, rekao je predsjednik SNSD-a. 
Čelnik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra da je ovim sastankom otvoren prostor za dogovor. 
“Uvjeren sam da je sastanak početak izlaska iz pat-pozicije. U vlasti trebaju biti legitimni predstavnici naroda”, dodao je Ljubić. Čelnik SDS-a ocijenio je da je uspjeh što je do susreta došlo.

Najavljeno je da će se sljedeći susret održati 15. rujna u Sarajevu, a domaćin će mu biti lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Ključne riječi

Komentara 2

VR
vrisak
23:09 05.09.2011.

Hrvatski i srpski blok traže rotaciju funkcija dok bošnjački traži jednu hrvatsku poziciju i četiri bošnjačke te mjesto ministra vanjskih poslova ili premijera. esu li te budale stvarno prazni glava...... Jednu hrvatsku poziciju a 4 bosnjacke... mars u Sarajevo...

GA
garbage2
12:01 06.09.2011.

da da. jednu hrvatsku poziciju jer ima u SDP mnogo hrvata koji su glasali za njih. Posto je mnogo vise Hrvata glasalo za HDZ njima skoro sve pozicije a ovima sto su dobili anje glasova jedna. Posteno.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?