Prosvjeta

Umjesto na pregovore, Vlada i školski sindikati danas idu na sud

Skupština
17.01.2013.
u 11:41

Tužba s ciljem “zabrane organiziranja i provedbe štrajka"

Kada se očekivalo da se stavovi približavaju i da bi moglo doći do sporazuma, prekida štrajka i početka nastave, u pregovorima i odnosima Vlade ZHŽ i školskih sindikata došlo je do neočekivanog i iznenađujućeg događaja i preokreta čije su posljedice zasad nepoznate i nepredvidive.

Tužba Ministarstva

U trenucima kada su svodili raspravu po podružnicima o najnovijem prijedlogu županijske Vlade i zauzimali konačan stav s kojim su trebali ići na nastavak pregovora, vodstva školskih sindikata dobila su poziv na Sud. Tužilo ih je županijsko Ministarstvo obrazovanja kod Općinskog suda u Širokom Brijegu s ciljem “zabrane organiziranja i provedbe štrajka”. Umjesto da se ponovno nađu za pregovaračkim stolom i ulože napore da nađu rješenje, dvije partnerske strane će se naći pred sucem, jedna u ulozi tužitelja, druga kao optuženik. Ročište je zakazano za danas (četvrtak, 17. siječnja) u 13 sati u sobi broj 1.

Ustrajati na zahtjevu

- Tužili su nas za navodnu nezakonitost i neregularnost štrajka, nećemo više ići na pregovore dok se ne okonča sudski postupak. Održali smo sastanak predsjedništva i konstatirali da su sve škole, tj. podružnice jednoglasno odbile prijedlog koji su nam jučer ponudili. Jedinstven je stav da se ustraje na našem zahtjevu od 15 točaka. Idemo u Mostar kod našeg odvjetnika Sadudina Zaklana kako bismo se savjetovali o daljnjim koracima. Ovaj postupak županijske Vlade je dolijevanje ulja na vatru i stvaranje još veće odlučnosti da ne prihvaćamo ni jedne marke uštede preko leđa zaposlenih u školama, kaže Nevenko Grbavac, predsjednik Skupštine sindikata OŠ. - U sporu smo, nema pregovora dok Sud ne donese rješenje. Ovo je udar na pregovore i zapravo dvostruka igra županijske Vlade - kaže Ferdo Musa, predsjednik Skupštine sindikata SŠ. Poziv na Sud sindikati su dobili nakon jučerašnje sjednice dvaju predsjedništava u Grudama, nakon koje su trebali ići u Široki Brijeg na zakazani nastavak pregovora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?