ODLUKA

Umirovljenicima i iduće godine daju subvencije za struju

struja
Arhivska fotografija
20.10.2012.
u 10:40

Osnovni kriterij za subvenciju jeste potrošnja električne energije, koja mora biti ispod prosječnih 268 kilovat sati mjesečno kod Elektroprivrede BiH, odnosno ispod 348 kilovat sati mjesečno kod Elektroprivrede HZ HB

Na zahtjev Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH, a na osnovi prijedloga koji je napravilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Vlada FBiH izmijenila je odluku o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije kućanstvima i stimulaciji energetske efikasnosti, produživši njeno važenje i u 2013. godini”, stoji u odluci federalne Vlade.

Subvencije minimalne

To znači da za kupce električne energije iz kategorije kućanstava kod JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar koji koriste mirovinu do iznosa zajamčene, kao i korisnike zajamčene mirovine, koje je u tekućem mjesecu isplatio Federalni zavod MIO u FBiH, s izuzetkom korisnika srazmjernih mirovina s Republikom Srpskom do gore navedenog iznosa, te kupce električne energije koji ostvaruju pravo na stalnu novčanu pomoć, koji imaju izdana rješenje od nadležnih službi – centara za socijalni rad u FBiH primjenjuje se oblik smanjenja troškova za električnu energiju na način da se potrošnja ispod prosječne (ispod 268 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda BiH d. d. Sarajevo, odnosno 348 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar), subvencionira u skladu s ovom odlukom.
Za korisnike subvencija će na računu biti posebno iskazan njihov iznos subvencije, maksimalno 5,50 KM po računu za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, odnosno sedam KM za JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, a u zavisnosti od utrošene električne energije u obračunskom razdoblju. Razlika sredstava stoji u odluci Vlade FBiH, po novom će obračunu biti ostvarene iz dobiti JP Elektroprivreda d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar u idućem razdoblju, iz dijela dobiti koji pripada Vladi Federacije BiH.

Umirovljenici zadovoljni

Spomenimo da je početkom godine Vlada FBiH donijela odluku o provedbi mjera za ublažavanje posljedica porasta cijena električne energije građanima i kućanstvima i stimulaciju energetske aktivnosti. Odlukom su obuhvaćeni umirovljenici s najnižom mirovinom koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni zavod MIO te korisnici stalne novčane pomoći koji imaju izdana rješenja od nadležnih centara za socijalni rad. Umirovljeničke udruge bez obzira na simboličnu vrijednost subvencija zadovoljne su pravom na subvenciju koju će kupac moći ostvariti na samo jednom mjernom mjestu, a iskazivat će se na računima za utrošenu struju. Popis korisnika stalne novčane pomoći će resorna županijska ministarstva dostavljati Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, za svaki mjesec posebno, a najkasnije do sedmog dana u tekućem mjesecu. Odlukom o subvenciji za potrošenu električnu energiju u domaćinstvu, osim korisnika najnižih mirovina od 310 KM, bit će obuhvaćeni i umirovljenici koji primaju zajamčenu mirovinu u iznosu od 414 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?