PRIMJENA UGOVORA

Umirovljenici više ne mogu biti jamci zbog čestih malverzacija

umirovljenici
VL FOTO
17.01.2011.
u 08:03

Zavod za mirovinsko osiguranje FBiH potpisao je ugovor sa svim mikrokreditnim organizacijama

Umirovljenici više ne mogu biti jamci u mikrokreditnim organizacijama u Federaciji BiH. Zbog brojnih administrativnih blokada, krivotvorenja dokumenata i drugih malverzacija, Federalni zavod za mirovinsko osiguranje potpisao je ugovor s mikrokreditnim organizacijama na temelju kojega je umirovljenicima onemogućeno da uopće budu jamci u mikrokreditnim organizacijama u BiH.

Potpisan ugovor

- Da, ugovor se odnosi samo na ove organizacije, ali ne i na banke. Postojala je kaotična situacija u kojoj smo imali hrpu zabrana, sumnji na prijevare itd. Zabrana ne vrijedi za banke jer ove institucije imaju bolji sustav provjere, a i slučajevi prijevara su rijetki ili ne postoje - rekli su nam u Federalnom zavodu za mirovinsko osiguranje. Iako više ne mogu biti jamci u mikrokreditnim organizacijama, umirovljenicima je i dalje dopušteno da uzmu kredite na svoje ime, ukoliko postoji potreba za tim. - Naravno, ljudima nismo mogli zabraniti da uzimaju kredite. Cilj ovoga ugovora je bio spriječiti kaos koji smo imali, kao i slučajeve prijevare umirovljenika. Rođaci, prijatelji, poznanici, kojima su bili jamci, prevarili su ih.

Nadamo se da ćemo s ovim ugovorom stati u kraj svim negativnim pojavama s kojima smo se godinama suočavali - zaključili su u Zavodu za mirovinsko osiguranje Federacije BiH. I službenici u mikrokreditnim organizacijama s kojima smo razgovarali potvrdili su nam da se ugovor provodi te da su do sada odbili stotine umirovljenika koji su trebali jamčiti za kratkoročne kredite. - Najveći problem je bio što umirovljenici nisu dovoljno upućeni u ovu tematiku, a također, bilo je užasnih situacija kada smo bili prinuđeni rate naplaćivati od njihovih mirovina.

Nisu informirani


Nažalost, to je u brojnim slučajevima bio jedini način da naplatimo svoja potraživanja. S ovim smo ugovorom mnoge od njih spasili od situacije da vraćaju kredite drugih ljudi, što je ranije bio čest slučaj - naglašavaju dalje naši sugovornici. Umirovljenici još uvijek, kako doznajemo, nisu upoznati s ovom novom praksom. Dokaz tome jest činjenica da mnogi od njih od Zavoda za mirovinsko osiguranje traže potvrde prema kojima mogu biti jamci, međutim, dobiju negativan odgovor.

- Trebao sam rođaku biti jamac u jednoj mikrokreditnoj organizaciji, ali ne mogu dobiti potrebne dokumente. Iako mi je žao što ne mogu pomoći bližnjem, smatram da je ovo dobro rješenje jer mi, umirovljenici smo svakako siromašni, a zadnje što nam sada treba jest dužničko ropstvo - zaključuje jedan od naših sugovornika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?