Sjednica

Umirovljenici poručuju: Dosta je kuknjave - učinimo nešto za sebe

didaktik
Braco Selimović
05.04.2012.
u 10:43

Karlo Zelenika:
Imamo snagu i pokažimo je, nas je 370 tisuća i moraju na nas računati

Je li redovita sjednica Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH, koja je jučer održana u Mostaru, zaokret u ponašanju umirovljenika, saznat će se uskoro.

Zaokret u ponašanju

Prema retorici koja je jučer dominirala na sjednici, moglo bi se nasluti da je umirovljenicima dosta kuknjave nad svojom sudbinom, te da su odlučili uzeti sudbinu u svoje ruke. - Bolji status zaslužujemo. Pošteno smo zaradili mirovine, a danas smo simbol siromaštva i nemoći u državi. Podcjenjuju nas. Imamo snagu, pokažimo je. U Federaciji nas je 370 tisuća i moraju na nas računati, ali samo ako mi nešto poduzmemo. O nama odlučuju drugi. Potražimo izlaz na sljedećim izborima i glasujmo za sebe - rekao je predsjednik Skupštine Saveza Karlo Zelenika. Kroz diskusije o proteklom radu, isticali su mnoge nelogičnosti, posebice u odlučivanju. Jedna od posebnih nelogičnosti je i ta što od 11 članova u MIO, kojem je djelatnost status umirovljenika, samo jedan je umirovljenik. Pričalo se i o reformi mirovinskog sustava, gdje, također, u strategiji te reforme sudjeluje jedan umirovljenik. O lošoj suradnji, među savezima, s MIO i Vladom Federacije.

Samo nas saslušaju

- Naizgled je suradnja odlična. Saslušaju nas, slažu se u svemu i na tom se i završi. Iako imamo iste ciljeve i u istim smo problemima, često nas i drugi savez umirovljenika iz FBiH ignorira, ponekad ističu da su jedino oni relevantni - rekao je predsjednik Udruge Kožul. Premda se nisu mogli oteti žalopojkama na težak status, iznoseći samo naizgled sitne probleme o kupovini lijekova, hrane, posjetu lječilištima i nabavi ogrjeva, sve češće su isticali kako se nitko o njima neće brinuti kao što to mogu oni sami. - Ne trošimo riječi na kolege u Federaciji, svi smo mi u istom košu. Ne kažem da stalno treba biti član Bošnjak, ali uzmimo i tu činjenicu da je od 370 tisuća nas manje od 70 tisuća. Novca ima. Vlada nam duguje više od 200 milijuna, neuplaćenih doprinosa je oko milijardu, od prodaje državnih objekata nama pripada 20 posto i tako redom. Novca ima, treba ga pokrenuti - tvrdi Mihaljević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?