Tehnički uvjeti

Ulazna vrata moraju biti široka 0,90 m, ulaz mora biti popločan...

Trgovina
27.11.2012.
u 10:12

Minimalni tehnički uvjeti za obavljanje trgovine i usluga u Federaciji BiH

Ne tako davno vlasnici privatnih ljekarni u Federaciji Bosni i Hercegovini izrazili su prosvjed zbog propisa o visini stropa u njihovim poslovnim prostorima, što bi za većinu ljekarni značilo zatvaranje. No, čini se kako je tomu došao kraj nakon što izrađen pravilnik o uvjetima minimalne tehničke opremljenosti poslovnih prostora za obavljanje trgovine i trgovinskih usluga na prostoru Federacije BiH. Ovim pravilnikom uređuju se minimalni tehnički uvjeti kako bi se morale ispunjavati poslovne prostorije za obavljanje trgovine i trgovinskih usluga, oprema i uređaji u prostorijama za obavljanje trgovine i trgovinskih usluga, uvjeti za prodaju robe izvan poslovnog prostora, te se utvrđuju robe iz skupine i podskupine roba koje se mogu prodavati u tim prostorijama.

Asfalt ispred izloga

Prema ovom pravilniku, poslovne prostorije za obavljanje trgovinske djelatnosti moraju zadovoljavati normative utvrđene građevinskim, urbanističkim, tehničkim, sanitarnim, protiv požarnim i drugim propisima koje utvrđuju nadležna tijela. Prostorije s površinom od 1200 četvornih metara i većom, moraju imati odgovarajuće parkiralište. Nadalje, otpadne materije moraju se sakupljati na određenim i za to utvrđenim mjestima, uz osiguranje potrebnih zdravstveno-tehničkih uvjeta i redovito odstranjivati na način koji odredi nadležno tijelo lokalne samouprave. Kada su u pitanju poslovni prostori u kojima se obavlja trgovina na malo, pravilnikom je također propisano, ako ispred trgovine ne postoji uređen pločnik, pristupna površina ispred trgovine i izloga mora biti asfaltirana, betonirana ili popločena kamenom, odnosno izvedena na drugi način, tako da osigurava nesmetano kretanje osoba i omogućava održavanje čistoće. Na odgovarajućim prodajnim mjestima mora biti istaknuta oznaka o zabrani prodaje alkoholnih i drugih pića koja sadrže alkohol, duhan i duhanske prerađevine osobama mlađim od 18 godina. Ulazna vrata u trgovinu moraju biti široka najmanje 0,90 m. Kada je u pitanju unutrašnjost trgovine, ona mora imati najmanje 12 m2 površine i 2,30 m visine, izuzev industrijskih proizvedenih objekata, ili sličnih objekata izgrađenih od industrijski proizvedenih elemenata,ili drugih objekata montažno-demontažnog tipa građenih prema urbanističkim uvjetima i planu.

Trgovina koja se nalazi u zgradi proglašenoj kulturno-povijesnim spomenikom, može imati manju visinu od propisane, ali ne manju od 2,20 m, uz uvjet da je ta iznimka sukladna posebnim propisima. Ako je prodajni objekt na više katova, oni moraju biti međusobno povezani stubištem, čija širina ne može biti manja od 1,10 m i teretnim dizalom, ako se u trgovini prodaju teški i veliki proizvodi. Trgovine s prodajnim prostorom 1200 m2 i više moraju imati izgrađeno osobno dizalo za četiri i više osoba ili pokretne stube.

Topla voda

Trgovine korisne površine od 500 metara kvadratnih i veće, moraju imati prostorije za higijensko-sanitarne potrebe kupaca, i to odvojeno dvije skupine prostorija: jedna skupina za muškarce (najmanje 1 WC s pisoarom, odvojeni predprostor s umivaonikom s tekućom toplom i hladnom vodom), jedna skupina za žene (najmanje jedan WC, odvojeni pred prostor s umivaonikom, s tekućom toplom i hladnom vodom). Trgovina s prodajnim prostorom većim od 600 metara kvadratnih mora imati agregat za napajanje električnom energijom, dok drugi moraju imati uređaje za odgovarajuće osvjetljenje u nuždi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?