USTAV

Ukidanje županija ili okrupnjavanje

Vlada
VL FOTO
16.10.2011.
u 11:33

Ustav F BiH potrebno je izmijeniti kako bi se moglo prići rekonstrukciji kompliciranog i skupog entiteta. Inicijativu za političko-administrativni preustroj Federacije BiH dala bi američka diplomacija, ali ne na štetu jednog od naroda

Inicijativi o potrebi političko-administrativnog preustroja Federacije BiH, koju je prije nekoliko dana inicirao američki veleposlanika u BiH Patrick Moon, pridružio se i predsjednik SDA Sulejman Tihić. Prvi čovjek SDA tvrdi da je RS puno funkcionalniji i jeftiniji entitet u ekonomskom smislu od FBiH, i da to treba napraviti neki iskorak. Tihić se u razgovoru za Glas Srpske čak založio i za reformu Ustava FBiH, kako bi spomenuti entitet bio efikasniji.

Pojednostaviti Federaciju BiH

Kao jedna od ideja je ukidanje pojedinih županija i njihovo okrupnjavanje. “U Sarajevu imamo primjerice općine, gradove, županije, entitete i državu, odnosno pet razina vlasti na jednome mjestu. To je skup i nefunkcionalan sustav koji treba pojednostaviti” zaključio je Sulejman Tihić. Identično razmišljanje ima i američki veleposlanik u BiH Patrick Moon, koji smatra da je najvažnije da se u Federaciji shvati da se ona mora reformirati. “SAD svakako želi vidjeti funkcionalniju Federaciju, jeftiniju federalnu Vladu koja služi interesu ljudi. Trinaestero ministara u zemlji, od kojih 11 u Federaciji, vrlo je komplicirano. Obrazovanje vodi 11 ministara”, rekao je Moon. Njegova inicijativa o restrukturiranju komplicirano uređene Federacije BiH nije niti nova, a niti autentična. Davno prije dolaska američkog diplomata u Sarajevo, tadašnji šef Ureda visokog predstavnika Paddy Ashdown, nekoliko mjeseci prije odlaska, kazao je kako pred BiH stoji neizbježno crtanje novih unutarnjih granica. S prvim konkretnim prijedlogom unutarnjeg preustroja države izišli su čelnici vodeće bošnjačke stranke, SDA. Utjecajni član te stranke i stručnjak u oblasti prava i političkih sustava Omer Ibrahimagić čak je išao toliko radikalno da je predložio ukidanje FBiH i reorganizaciju županija, napomenuvši da egzistiranje Federacije samo daje legitimnost opstanku RS-a.

Ujedinjenje županija u FBiH

On je izišao s prijedlogom spajanja županija, i to Tuzlanske i Posavske županije, te Zeničko-dobojske i Srednjobosanske županije. Po istom principu bi se ujedinile Zapadnohercegovačka i Hercegovačko-neretvanska županija. Njima bi se pripojile i neke općine iz Hercegbosanske županije kao što su Livno, Kupres i Tomislavgrad. Ostale općine iz ove županije, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar, pripojile bi se Unsko-sanskoj županiji u Bihaću. Sarajevska županija ujedinila bi se s Istočnim Sarajevom ili prigradskim općinama iz RS-a.

Ključne riječi

Komentara 4

PA
park
16:13 16.10.2011.

Super ideja , a šta će nam ovoliki ministri da rade u buduće !?

Avatar servo_volan
servo_volan
16:29 16.10.2011.

Bez nas HRVATA Tihiću nikad nećeš uspjeti u svojoj namjeri da ukineš i zadnji obrambeni mehanizam Hrvata a to su županije sa Hrvatskom većinom zajedno sa međunarodnom zajedniicom radite ti i vrh SDP BIH na istom planu. Nisi ti išaoišao u Banja Luku ,sastajati se sa Dodikom zbog kako Sarajevski mediji govore nefunkcioniranja vlasti na državnoj razini već da podjelite kolać samo vi MUSLIMANI nikako da svatite da smo mi Hrvati ovdje od stoljeća 7 za razliku od vas koji ste kao nacija nastali 1993 DVA puta ste nas prevarili eeeeeee treći nećete to vam jamćimo mi HRVATI bih

JO
JohnConnor
17:40 16.10.2011.

Zna se oji teritorij su Hrvati unjeli u Federaciju i tu nek bude granica.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?