ISTANBUL

Uhićen glavnoosumnjičeni za trgovinu organima na Kosovu

Jusuf Sonmez
12.01.2011.
u 07:56

Tužitelj Eulexa Johnatan Ratel imenovao ga je kao ključnog osumnjičenika za vađenje organa tridesetak žrtava u prištinskoj klinici Medicus

Turska policija pritvorila je u Istanbulu doktora Jusufa Sonmeza, osumnjičenog da je sudjelovao u trgovini organima na Kosovu. Turska novinska agencija Anadolija javila je da se nalazi na saslušanju u policiji.

Sonmeza se sumnjiči da je izveo više desetaka operacija na Kosovu u okviru međunarodne mreže koja je trgovala ljudskim organima. Tužitelj Eulexa Jonathan Ratel rekao je  da su siromašnim ljudima (iz Turske, Rusije, Moldavije ili Kazahstana), koji su transportirani na Kosovo, davana lažna obećanja da će dobiti novac za svoje organe, koji su potom prodavani na crnom tržištu i presađivani bogatim pacijentima, najčešće iz Izraela, Kanade, Njemačke i Poljske. Ratel je ustvrdio da je u osam mjeseci rada te klinike u 2008. godini tridesetak žrtava ostalo bez bubrega.

Ratel je 7. siječnja u Prištini nastavio saslušanje sedmoro ljudi sa Kosova koji su  optuženi da pripadaju međunarodnoj mreži trgovine organima. Kao ključnog kirurga u operacijama koje su obavljane na privatnoj klinici Medicus u Prištini Ratel je naveo upravo Sonmeza.

Istraga otvorena 2008.

Prema optužnici koja je podignuta krajem prošle godine, Sonmezova uloga u klinici Medicus postala je razvidna kada je policija upala u kliniku u studenom 2008. godine. Istraga je otvorena neposredno nakon što se Turčin Altun onesvijestio u prištinskoj zračnoj luci. Na tijelu mu je pronađena svježa rana na abdomenu, a policiji je izjavio da mu je ukraden bubreg. U postupku koji je pokrenut, Lutfi Dervishi, kosovski urolog koji je zajedno sa sinom osnovao kliniku Medicus, izjasnio se nevinim, kao i četiri anasteziologa i bivši tajnik u kosovskom ministarstvu zdravstva.

Dervishi još radi u prištinskoj Sveučilišnoj bolnici te u jednoj drugoj klinici, pisao je Gaurdian u prosincu. Taj se britanski list široko pozabavio trgovinom organima na Kosovu neposredno nakon izvješća Dicka Martyija, posebnog izvjestitelja Vijeća Europe. Marty je u svom izvješću koji je razbjesnio kosovski vrh, trgovinu organa u Medicusu prozvao nastavkom trgovine organa koja se, tvrdi, odvijala u vrijeme rata na Kosovu pod direktnim nadzorom OVK i njihova vođe Hashima Thaqija. Navodno još iz tog vremena traju veze Sonmeza i vrha OVK. Thaqi je oštro opovrgnu bilo kakvu svoju umještanost u trgovinu.

Ključna figura ilegalnog tržišta više od 10 godina 

Za Sonmezom je bila raspisana tjeralica Interpola. U Turskoj je taj 53-godišnji kirurg višekratno bio privođen zbog trgovine organima, da bi mu naposljetku bio zabranjen rad u zemlji. Tamošnji su ga mediji nazvali turskim Doktorom Frankesteinom. Novinari Guardiana navode da je Sonmez ključna  figura ilegalnog tržišta organima već više od 10 godina. Prema obavještajnim izvorima tog lista, Sonmez je prošle godine u Azarbajdžanu obavljao transplatacije bubrega u bolnici u Bakuu. Spominju se i njegove veze s Ukrajinom te Ekvadorom.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?