BLOKADA

Ugroženo priznavanje bh. diploma u svijetu

studenti
VL FOTO
05.02.2011.
u 11:42

Proces akreditacije 1.200 studijskih programa u prvom i drugom ciklusu na 40 visokoškolskih ustanova u BiH još nije počeo - uslijedit će blokada

Ukoliko se nastavi odugovlačenje procesa akreditacije visokoobrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini, naša zemlja, njezina sveučilišta i diplomanti mogli bi se suočiti sa svojevrsnom europskom blokadom.

Jedinstveni model

Naime, iako ne postoje rokovi za provedbu akreditacije visokoškolskih ustanova, mnoge europske zemlje su već izvršile akreditaciju sukladno standardima koje su dogovorili europski ministri obrazovanja. Riječ je o jedinstvenom modelu osiguranja kvalitete u 47 država potpisnica Bolonjske deklaracije. BiH je prihvatila ovaj dokument i formalno podupire bolonjski proces. Međutim, proces akreditacije 1.200 studijskih programa u prvom i drugom ciklusu na 40 visokoškolskih ustanova u BiH još nije počeo, niti se zna kada će se to dogoditi.

Zamjenik ravnatelja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Boris Ćurković kaže da je ova institucija obavila sve pripremne aktivnosti. -Agencija je usvojila kriterije za akreditaciju i kroz jedan tempus projekt, odnosno liniju EU-a za pomoć visokom obrazovanju, finalizirala kriterije za akreditaciju studijskih programa. Za potrebe akreditacije mi smo utvrdili i popis 350 stručnjaka koji će obavljati neovisne evoluacije studijskih programa. Međutim, sva tri sudionika u ovom procesu, a to su agencija, visokoškolske ustanove i ministarstva, moraju biti spremni, kako bi proces započeo, ističe Ćurković.

Politički problem

Trenutačno je situacija takva da 12 mjerodavnih ministarstava obrazovanja u BiH na različit način vide svoju ulogu u procesu akreditacije fakulteta. Zbog toga je teško usuglasiti jedinstven model akreditacije u cijeloj državi. Neslužbeno se doznaje kako se i ovdje pojavio politički problem nadležnosti države, entiteta i županija, što znači da bi zastoj u procesu akreditacije fakulteta mogao potrajati. Štete će dugoročno osjetiti visokoobrazovne ustanove, koje neće imati pristup namjenskim projektima u Europi, ali i vlasnici diploma koje neće biti priznate na isti način kao diplome fakulteta iz ostalih europskih zemalja.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kitikat
15:13 05.02.2011.

studirati ekonomiju u drzavi koja zivi od donacija,studirati masinstvo a ni jedne fabrike motora nema,studirati medicinu a svi domaci lovaneri idu se lijeciti vani i malo malo pa se skuplja novac za nekoga koji se ide vani lijeciti, i treba da neko prizna diplomu sa BiH univerziteta,smijesno

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?