OMBUDSMANI

Ugroženi umirovljenici, djeca s posebnim potrebama, invalidi...

umirovljenici
VL FOTO
08.12.2010.
u 09:12

Istaknuto je da umirovljenici, kojih danas ima 593.000, a 1992. ih je bilo 416.000, čine šestinu stanovništva BiH

Najčešće marginalizirane skupine ljudi u BiH su umirovljenici, djeca s posebnim potrebama, osobe s invalidnošću i stare osobe smještene u ustanove, što zajedno čini skoro trećinu populacije BiH, rekla je ombudsman za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur. Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Institucija ombudsmana BiH predstavila je izvješća o pravima ovih skupina stanovništva, koji trebaju poslužiti kao osnova za kreiranje strategija za unaprjeđenje njihova položaja. Kada je riječ o pravima umirovljenika, Džumhur je navela da su poslodavci izravni prekršitelji prava zaposlenih na ostvarivanje prava na penziju zbog neizmirivanja obveza prema fondu mirovinsko-invalidskog osiguranja, dok se nadležna tijela smatraju sudionicima u kršenju prava radnika, jer ne poduzimaju dovoljno učinkovite mjere da se doprinosi naplate i tako zaštite prava zaposlenih.

Istaknula je da umirovljenici, kojih danas ima 593.000, a 1992. ih je bilo 416.000, čine šestinu stanovništva BiH. Ombudsman BiH Ljubomir Sandić, predstavljajući izvješće o stanju ljudskih prava starih osoba, ukazao je na trend starenja društva. ”Stare osobe čine 14 do 16 posto stanovništva BiH, tako da je rješavanju problema starih potrebno posvetiti veću brigu”, naglasio je Sandić. Kada je riječ o stanju prava djece s posebnim potrebama, žalbe roditelja uglavnom se odnose na probleme u obrazovnom sustavu i u vezi sa socijalnom zaštitom. “Ova djeca imaju status invalida ako se radi o stupnju oštećenja organizma 90 do 100 posto”, kazala je ombudsman Nives Jukić.

Ombudsmani BiH također su konstatirali da u BiH postoji diskriminacija osoba s invalidnošću koja se ogleda u činjenici da postoje proturječnosti između proračuna za civilne i vojne žrtve rata te u pogledu mjesta njihova prebivališta. Predstavljajući ovo izvješće, pomoćnik ombudsmana BiH Amira Krehić precizirala je da se najveći broj žalbi odnosi na neisplaćivanje dospjelih potraživanja korisnika u vremenu od jedne do šest godina. Institucija ombudsmana od početka godine primila je oko 3.300 žalbi na kršenje prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?