BUGOJNO

Udruga: I Mlaćo, i Cikotić i Handžić krivi su za zločine nad Hrvatima

cikotic
VL FOTO
22.04.2011.
u 10:15

Handžićevu bi nagodbu trebalo zaustaviti dok ne kaže gdje su tijela nestalih, poručili iz bugojanskih Udruga Domovinskog rata…

“Vojska nije bila nadležna za zarobljenike HVO-a koji su držani u logoru Stadion. Za zarobljenike je bila odgovorna postrojba koja ih zarobi do predaje državnoj komisiji za razmjenu ili Ratnom predsjedništvu Bugojna” - izjavio je to Selmo Cikotić, aktualni ministar obrane BiH, svjedočeći u srijedi na suđenju četvorici optuženih za zločine nad Hrvatima u Bugojna: Enesu Handžiću, Senadu Dautoviću, Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici.

Prebacivanje krivnje

Cikotić je usprkos prezentiranim dokumentima koji ga kao bivšeg zapovjednika Operativne skupine Zapad Armije BiH izravno terete za zločine počinjene u zoni njegove odgovornosti, pokušavao krivnju s vojnih struktura vlasti prebaciti na civilne i prvog čovjeka ratnog Bugojna Dževada Mlaću, predsjednika Ratnog predsjedništva. Cikotićev pokušaj prebacivanja odgovornosti poklopio se s nagodbom koju je najavio Enes Handžić, pomoćnik zapovjednika 307. motorizirane brigade Armije BiH.

Handžić u posljednje vrijeme također pokušava krivnju s vojnih struktura prebaciti na civilne.

Usprkos i činjenici da su na sudu prezentirani dokumenti koji ukazuju i na Handžićevu odgovornost za odvođenja i nestanak 23 logoraša, većinom iz logora Stadion.

Iako je neupitno da se omča oko Mlaće steže, bivši logoraši i hrvatski ratni stradalnici Bugojna, a naročito obitelji 20 nestalih za čijim se tijelima još uvijek traga, nisu zadovoljne razvojem događaja.

- Ne možemo biti zadovoljni pokušajima prebacivanja krivnje s vojnih na civilne strukture, s Cikotića i Handžića na Mlaću. Sva trojica su krivi, Mlaćo više od ostalih, ali i Cikotić i Handžić trebaju odgovarati za ono što se događalo u ratu u Bugojnu jer se zločini bez njihova znanja nisu mogli dogoditi - kažu u Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna.

Najavljenu nagodbu Handžića sa Sudom BiH u udrugama također ne gledaju blagonaklono.

Etničko čišćenje

«Ako Sud BiH imalo drži do hrvatskih žrtava, a naročito roditelja koji 18 godina čekaju mogućnost pokopa svojih najmilijih, ne bi s Handžićem trebao sklopiti nagodbu dok ne kaže gdje su tijela nestalih Hrvata. Mlaćo, Cikotić i Handžić kreatori su udruženog plana čiji je cilj bio etnički očistiti Bugojno.

Najbolje to zna 15 tisuća prognanih Hrvata, nas oko dvije tisuće koji smo tamnovali u logorima tzv. Armije BiH, a iznad svih obitelji 20 nasilno odvedenih koji 18 godina vape za istinom. Sud BiH stoga bi morao biti svjestan prije nego što pristane na bilo kakvu nagodbu i pokušaje prebacivanja odgovornosti», kazao je za naš list jedan od bivših zatočenika bugojanskoga logora Stadion.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?