SAMO U BIH

Učitelj ima manju plaću od čistačice u banci

cistacice
Arhiva VL
16.09.2013.
u 09:21

Prosječna plaća učitelja iznosi oko 400 eura, ali se razlikuje kako u entitetima, tako i među županijama

Prosvjetari su nekad uživali najveći ugled u društvu i bili najveći kapital jedne zemlje. Jesu li danas, prije svega zahvaljujući plaćama, marginalizirani i poniženi. Je li ih niska plaća napravila građanima drugog reda koji se bore za golu egzistenciju, pokušali smo istražiti.

Najpotplaćenija branša

Naime, obrazovanje, gdje radi više od 80 posto osoba s visokom stručnom spremom, je najmanje plaćeni sektor za osobe s visokom stručnom spremom – pokazuju podaci o isplaćenim neto i bruto plaćama prema stupnju stručne spreme i sektorima djelatnosti.

Zabrinjavajuća je činjenica da je prosječna bruto-plaća za osobe s visokom stručnom spremom u obrazovanju gotovo identična bruto -plaći zaposlenika s nižom stručnom spremom u djelatnosti osiguranja, bankama i nekim drugim djelatnostima, čije su plaće često i veće od učitelja s visokom stručnom spremom.

Nije to samo odlika učitelja u Bosni i Hercegovini, sličnu sudbinu dijele i njihovi kolege u cijeloj regiji. Tako, primjerice, učitelji u BiH zarađuju bolje od prosvjetara u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Inače, učitelji u regiji zapadnog Balkana su među najslabije plaćenim djelatnicima, a mjesečna primanja su im često i manja od prosječnih plaća u državi.

Prosječna plaća učitelja u BiH iznosi oko 400 eura, ali se razlikuje kako u dva njena entiteta, tako i među županijama, gdje se znaju razlikovati i po više od stotinu eura.

Najmanje u Srbiji

Istraživanje agencije Anadolija pokazalo je da su najslabije plaćeni učitelji u Srbiji, koji mjesečno zarađuju od 300 do 350 eura, a najbolje plaće u regiji imaju učitelji u Hrvatskoj s mjesečnim zaradama od 700 eura, što i nije neka visoka plaća, zapravo, iznosi tek polovinu od prosječnih plaća na razini Europske unije.

Na razini cijele Europe, najslabije zarađuju prosvjetni djelatnici u Bugarskoj s primanjima od 230 eura mjesečno, a najviše učitelji u Austriji koji za mjesec dana zarade plaću od 4700 eura. Najviša maksimalna prosječna primanja u Europi imaju lihtenštajnski učitelji s 131.146 eura godišnje, a slijede ih luksemburški sa 104.049, belgijski sa 63.574, austrijski sa 67.581 i norveški s 59.699 eura Prosječna godišnja plaća srednjoškolskih učitelja u Europi je 18.139 eura. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Crne Gore prosječna plaća u obrazovanju te zemlje je oko 340 eura, dok u Makedoniji učitelji mjesečno zarađuju oko 350 eura. Prosvjetni djelatnici na zapadnom Balkanu su na ivici egzistencije, koji sve češće podižu glas zbog nezadovoljstva, uglavnom, mizernim plaćama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?