Istraga

U ZHŽ-u dio instruktora licencije za rad dobili na sumnjiv način

Promet
19.05.2012.
u 12:08

Dio instruktora i ispitivača u ZHŽ-u ima sumnjive licencije i zarađuju za dva sata onoliko koliko profesor za tjedan dana

U Povjerenstvu za polaganje vozačkih ispita u Zapadnohercegovačkoj županiji i dalje rade osobe koje su licencije dobile na svakakav način, samo ne po zakonom propisanim uvjetima, tvrdi tajnik Auto moto kluba Zapadnohercegovačke županije Frano Spajić.

Nezakonitost u radu

Naime, kako Spajić tvrdi, još za vrijeme mandata ministra prosvjete Zapadnohercegovačke županije Vjekoslava Čambera i njegovih suradnika krenula je praksa davanja nelegalnih licencija, no iako je obećala promjene, ni nova ministrica Helena Lončar još ih nije počela provoditi. Na nezakonitost u radu Povjerenstva za polaganje vozačkih ispita i radu autoškola, odavno upozorava Frano Spajić koji je obavijestio ministricu Helenu Lončar o nezakonitim radnjama, no ona se još nije stigla uhvatiti u koštac s tim problemima. - Kontaktirali smo i načelnika policije u Zapadnohercegovačkoj županiji koji nam je još prije dvije godine potvrdio da je Odjel kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije proveo istragu, te podnio izvješće, no ne znam kako taj slučaj sada stoji, ali vjerujem da će se istraga nastaviti, govori nam Spajić dajući nam na uvid opširnu dokumentaciju o stanju u ovoj oblasti. - Većina dosadašnjih članova u Povjerenstvu za polaganje vozačkih ispita nikada ni dana nije radila, kako na poslovima sigurnosti prometa, tako ni na poslovima vozača instruktora što je uvjet da bi se pristupilo polaganju ispita za dobivanje licencija, potvrđuje nam Spajić. - Povjerenstvo se formira u suprotnosti s člankom 28. Umjesto jednog predsjednika povjerenstva, ima ih pet, te umjesto jednog ispitivača propisa i jednog člana ispitivača propisa, ima ih ukupno 16, kao i devet iz UMV-a umjesto četiri. Nečuveno je i to da jedan ispitivač može zaraditi za dva sata, kao profesor u tjedan dana, javno za medije govori Frano Spajić. Na ovu problematiku ukazali su i instruktori vožnje iz Širokog Brijega, te Udruženje instruktora u Zapadnohercegovačkoj županiji, koji su podržali AMK Zapadnohercegovačke županije u traženju pravde.

Četiri općine u ZHŽ-u

U klubu očekuju od mjerodavnih u političkim i policijskim krugovima da sve odrade kako treba, da bi instruktori koji su do svojih licenci došli na zakonit način, mogli raditi pošteno svoj posao. U četiri općine u Zapadnohercegovačkoj županiji omjer onih s legalnih licencijama i onih koji su ih dobili podobnošću je 9:8 za legalne. U Širokome Brijegu pet ih ima pravovaljane licencije, a to su Tadija Lasić, Slavko Hrkać, Igor Zadro, Dragan Naletilić i Antonijo Kvesić. Što se tiče Posušja, valjane licencije imaju Stjepan Bago i Željko Lončar. Od Ljubušaka valjane licencije imaju Dražen Primorac i Blaženko Dodig. Najzanimljivija je situacija u Grudama jer nitko od Gruđana nije u Povjerenstvu. Spajić nam je potvrdio da uz njega, još dvojica Gruđana ispunjavaju uvjete, no nijedan nije primljen u povjerenstvo. U oštrom pismu ministrici Lončar, postavljeno je pitanje zašto se zakonom propisana pravila odnose samo na članove ispitnog povjerenstva iz Gruda, dok uvjete i pravila propisana zakonom i pravilnicima ne moraju ispunjavati kandidati za članove ispitnog povjerenstva iz ostalih općina županije. Pojedine škole na području ZHŽ-a svoj posao obavljaju nezakonito i ne ispunjavaju minimum uvjeta za rad, a sve uz odobrenje Odjela za prometnu edukaciju Ministarstva obrazovanja u Zapadnohercegovačkoj županiji. Prema dokumentaciji koju posjeduje Auto moto klub Zapadnohercegovačke županije uvjete ne ispunjava 14 osoba koji se bave ovim poslom, a postoji mogućnost da za još neke ne znamo. - Puno veći gradovi i županije imaju upola manji broj ispitivača, nego što je kod nas slučaj, tvrdi tajnik Auto moto kluba Zapadnohercegovačke županije Frano Spajić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?