Istraživanje

U vrtićima muškaraca skoro nema, u školama tek trećina

vrtic
Zoran Grizelj
20.12.2011.
u 10:04

Unatoč pričama o ravnopravnosti među spolovima, statistike pokazuju da su žene u cijelom svijetu još u podređenom položaju. Tako žene obavljaju 67 % svjetskoga rada, a zarađuju samo 10 posto svjetskog dohotka

Odgojitelji u vrtiću ili pak učitelji u školi, posebice u početnim razredima osnovnih škola, zanimanja su gdje su žene u velikoj dominaciji u odnosu na kolege muškog spola. Koji se to trogodišnjak ili trogodišnjakinja veseli da ga nakon majčina zagrljaja u rano jutro primi muškarac u vrtiću te da mu kasnije briše nos, a tek mijenja pelene? I prvašići u školi više se vesele učiteljici nego učitelju. Pa i oni u nešto starijim razredima osnovne škole radije bi učiteljicu.

Jesu li mjesta u prosvjeti namijenjena ženama, teško je reći, no statistika pokazuje kako su u toj branši radi daleko veći broj žena nego muškaraca.

Najviše u predškolstvu

U predškolskom obrazovanju praktično i ne rade muškarci. Tamo je zaposlen tek poneki muškarac u računovodstvu, ali ima dosta i ravnatelja vrtića, na bolje plaćenim mjestima, primijetiše neke. Tako su u Federaciji BiH tijekom prošle godine od ukupno 1395 zaposlenih u predškolskom obrazovanju posao našle 1293 žene. Tako s tek sedam posto muškaraca zaposlenih u predškolskom obrazovanju čini ovo zanimanje isključivo ženskim.

I u osnovnim školama znatno dominiraju žene. Tako su, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, od ukupno 15.020 zaposlenih 10.303 žene. Postotak žena u osnovnom obrazovanju u Federaciji popeo se na visokih 69 posto. Postotak je znatno veći u prva četiri razreda osnovnih škola, gdje žene čine 82 posto ukupno zaposlenih.

Idući prema višim razredima, postotak žena zaposlenih u školama se polako približava postotku radnih kolega muškoga spola. Već u srednjoj školi muškarci su se u broju zaposlenih ozbiljno približili ženama.

Od ukupno 7613 zaposlenih u svim srednjim školama Federacije BiH, žena je 4175. Tako su i u srednjoj školi, s postotkom od 55 posto, još uvijek u dominaciji nad muškarcima.

Na fakultetima drukčije

Na višim i visokim školama u Federaciji BiH također radi dosta žena, ali tu su već muškarci preuzeli dominaciju. Statistika tvrdi kako je od ukupno 5822 zaposlena na svim fakultetima, 2.270 osoba ženskoga spola, što je 39 posto ukupnog broja zaposlenih. Međutim, podaci iz ranijih godina pokazuju kako je udio žena u visokom obrazovanju bio daleko manji, što potvrđuje činjenicu da će i u visokom obrazovanju uskoro dominirati žene.

Statistika također pokazuje da pored prosvjete, žene uglavnom ostaju u tipičnim ženskim sektorima kao što su socijalna skrb i zdravstvo.

Uz sve to, također je činjenica da se žene nalaze na hijerarhijski nižim pozicijama, s nižom plaćom, pa i društvenim statusom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?