Projekt

U Ulici kraljice Katarine postavljen novi sustav javne rasvjete

Rasvjeta
10.10.2012.
u 10:04

Ovim projektom bi se trebalo uštedjeti čak 60 do 80 posto od dosadašnje potrošnje električne energije u Mostaru

U posljednjih nekoliko godina se sve više radi na tome da se sve države i pojedinci na svijetu što više osvijeste i informiraju u pogledu uštede električne energije. Potreba za uštedom iz dana u dan raste i ekološka osviještenost postaje sve bitniji faktor u svakodnevnom životu. Na ovaj način su počeli razmišljati u gradu Mostaru pa je u funkciju stavljena prva ulica koja ima novi sustav javne rasvjete, baziran na LED tehnologiji.

Moderna ulica

Osim toga što je Ulica kraljice Katarine u sklopu projekta rekonstrukcije dobila kompletnu zamjenu odvodne kanalizacije, novi nogostup, rubnike i kolnike, postala je i prva ulica u gradu Mostaru koja ima u funkciji novi sustav javne rasvjete, baziran na LED tehnologiji. Trendovi razvoja javne rasvjete u cijelom svijetu usmjereni su k rješavanju ekoloških problema, a LED tehnologija je jako popularna u svijetu pa se sukladno tome iskoristila prilika da se adaptira jedna ulica u gradu. Riječ je o pilot-projektu novog sustava upravljanja rasvjetom. “Na temelju studije izvodljivosti zamislili smo jedan ovakav projekt baš kako bismo potvrdili sve ono o čemu se u svijetu govori - da je to ekološki učinkovito, da su uštede velike i da je i sama rasvjeta ljepša. Napravili smo i monitoring plan pa će se nakon izvjesnog vremena potvrditi sve ono što smo govorili, to je da će ušteda biti dosta velika”, kazao je Andrija David Škobić, voditelj projekta. Ovim bi se trebalo uštedjeti 60 do 80 posto od dosadašnje potrošnje, što je mnogo novaca. Mostar troši oko 2 do 2,5 milijuna maraka godišnje na struju, što bi se provedbom ovog projekta na cijeli grad trebalo smanjiti za nekoliko stotina tisuća maraka.

Naša budućnost

Koncept za uređenjem cijeloga grada već sada postoji, ali je potrebno pričekati neko vrijeme kako bi se pokazali još neki rezultati. Financiranje ne bi trebalo biti problem jer će se stvoriti uštede pomoću lampi koje nikako nisu moda, nego jednostavno imperativ budućnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?