VIRUS ZAPADNOG NILA

U Tuzli obolio čovjek, u Sarajevu zaražene ptice

Virus
10.09.2013.
u 08:40

Do sada nije zabilježeno da je virus na čovjeka prenijela ptica, međutim to je moguće ako ptica krvari, a čovjek ima otvorenu ranu na sebi

U BiH je zabilježen prvi slučaj oboljenja čovjeka od virusa Zapadnog Nila. Radi se o osobi starije životne dobi koja je prije nekoliko dana hospitalizirana na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla. Prema riječima profesora Seada Ahmetagića iz OKC Tuzla, prvi test koji je napravljen zbog sumnje na oboljenje od ovog virusa je bio pozitivan, međutim uzorak je poslan na daljnje ispitivanje i ti rezultati se još čekaju. Međutim, po svim simptomima koje je osoba imala za očekivati je da će i drugi test potvrditi rezultate prvog. Naime, simptomi koje je ova osoba imala je upala mozga, slabost...

Budući da se opće stanje popravilo osoba je otpuštena kući, međutim njen oporavak će trajati dugo budući da virus utječe na mišićnu masu, te je potreban duži period rehabilitacije. Uz prvi slučaj oboljenja čovjeka u BiH je jučer po prvi put potvrđeno prisustvo ovog opasnog virusa i na životinjama. U laboratorijama Veterinarskog fakulteta Sarajevo potvrđeno je prisustvo virusa Zapadnog Nila iz dva uzorka dostavljenih od mrtvih ptica, priopćeno je iz ove obrazovno-znanstvene institucije. Radi se o vranama koje su uginule u Sarajevu. Kako navode s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, virus je pronađen kod dvije ptice, dok na ostalim leševima koji su dostavljeni zbog stanja u kojem su bili nije bilo moguće napraviti analizu. Ističu kako su upravo vrane najčešći nositelji ovog virusa, te da situaciju na terenu treba nastaviti pratiti. Kada je u pitanju prenošenje na ljude, nadalje navode kako još nije poznat slučaj da je virus prenesen s ptice na čovjeka, te da to uglavnom radi komarac. “Ipak preporučio bi svima koji vide uginulu pticu da joj ne prilaze i da ju ne diraju, nego da pozovu veterinarsku inspekciju koja će dalje postupiti prema pravilima”, naveli su s Veterinarskog fakulteta jučer.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva jučer su kratko komentirali kako su od Zavoda za javno zdravstvo zatražili da procijene situaciju i potrebu uvođenja dodatnih epidemioloških mjera. Glavna epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo Jelena Ravlija je istaknula kako se ne može isključiti mogućnost epidemije jer se ne zna u kojoj su mjeri komarci zaraženi, ali da BiH zbog perioda seobe ptica ne bi trebala biti u tolikoj mjeri ugrožena. Istaknula je kako bi građani trebali izbjegavati izloženost komarcima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?