istraga

U Srbiji se prikupljaju dokazi protiv novinara ratnih huškača

vukovar
Arhiva VL
10.05.2011.
u 08:17

Ponovno pojavljivanje Milijane Baletić, "koja je primjer ratnohuškačkog novinarstva", drži Obradović, "pljuska je profesiji i svima koji su se novinarstvom bavili časno u vrijeme Miloševića"

BEOGRAD - Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije vrlo ozbiljno radi na kaznenoj prijavi Nezavisnog udruženja novinara Srbije protiv N. N. novinara zbog ratnohuškačke propagande, potvrđeno je beogradskom Blicu.

- Svaki dan smo u arhivima medijskih kuća, pregledavamo detaljno i vrlo pažljivo zaista opširan materijal, elektronske i tiskane medije i stigli smo do 1992. godine - kažu u tužiteljstvu.

Jedan od spomenutih novinara je i Milijana Baletić, izvjestiteljica iz ratova 90-ih, pa i iz Hrvatske, koja se prije nekoliko dana pojavila na novosadskoj televiziji.

Nekadašnja ratna izvjestiteljica RTS-a je 2003. godine dobila otkaz, ali je odlukom suda vraćena na posao sredinom 2009. godine. Njen povratak izazvao je veliku buru u novinarskim krugovima jer je sinonim svega ružnoga što su radili srbijanski novinari u ratu.

Novinarsko udruženje NUNS sredinom 2009. podnijelo je prijavu protiv N. N. novinara zbog poticanja na genocid i ratne zločine od 1991. do 1999., podsjeća Blic, i uz prijavu, tužiteljstvu je dostavljeno i nekoliko priloga u kojima se navode imena desetak novinara elektronskih i tiskanih medija s citatima iz tekstova ili nastupa na televiziji.

- Ozbiljno se pripremamo da rezultate do kojih smo već došli i one do kojih ćemo eventualno doći podijelimo s javnošću. Riječ je o ozbiljnoj negativnoj propagandi koju naši zakoni sankcioniraju. Od tih priloga i tekstova prošlo je više od dvadeset godina - navode u tužiteljstvu.

Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović drži da bi, iako pojedine redakcije odbijaju dostaviti materijal koji bi pomogao u prikupljanju dokaza, cijela procedura mogla biti brža. Dodaje kako novinari spomenuti u prilozima uz prijavu nisu jedini na koje se ona odnosi i da je na tužiteljstvu utvrditi konkretnu odgovornost medija i novinara.

Ponovno pojavljivanje Milijane Baletić, "koja je primjer ratnohuškačkog novinarstva", drži Obradović "pljuska je profesiji i svima koji su se novinarstvom bavili časno u vrijeme Miloševića".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije