(Ne)pravda

U SBŽ-u bošnjačka dominacija, u HNŽ-u potpuni paritet

vlada
VL FOTO
18.10.2011.
u 11:09

Hrvatski blok u SBŽ-u je pristao na veći broj bošnjačkih pozicija, a još se nije izborio da se taj princip primijeni i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji

Tko ima maksimalističke, a tko minimalističke zahtjeve u sastavljanju dviju kritičnih županijskih vlade u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji? „Mi smo popustili, vrijeme je i da oni popuste“, viču pregovarači i bošnjačkoga i hrvatskoga bloka. Pa idemo vidjeti tko, gdje i na koji način popušta, a tko dobiva zahvaljujući nerealnim zahtjevima.

Broj ministarstava

U Srednjobosanskoj županiji gdje brojčanu prednost imaju Bošnjaci, prema onome što je do sada dogovoreno, SDP-u i SDA bi trebalo pripasti pet ministarstva, a HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 četiri.

Predsjednik Vlade bi trebao Bošnjak, a mjesto predsjednika skupštine bi trebalo pripasati hrvatskome bloku. Upitna su dva „ključna“ ministarstva – financija i obrazovanja. Najvjerojatnije bi jednom bloku trebalo pripasti ministarstvo financija, a drugom prosvjete.

Dakle u SBŽ-u bošnjački blok se uspio izboriti za veći broj mjesta u vladi, iako je ta županija nekada imala poseban status kao i HNŽ. A u Hercegovini stanje posve drukčije. Iako su Hrvati u brojčanoj većini, ne uspijevaju realizirati tu većinu i u broju mjesta u Vladi. Bošnjački blok bi prema još nepotvrđenim informacijama trebao u ovom mandatu imati jednak broj mjesta kao i hrvatski blok – šest naprema šest. Hrvat bi trebao biti predsjednik Vlade, Bošnjak predsjednik Skupštine. Zanimljivo je da SDP i SDA u HNŽ-u traže i dva ključna ministarska mjesta – i financije i prosvjetu. Ovo drugo ministarstvo posebno je osjetljivo jer je sjedište ustanova i institucija od vitalnog nacionalnog interesa za Hrvate poput Sveučilišta, HNK-a, javnih medija... nalaze upravo u Mostaru.

Ministarstvo prosvjete

Kada se sve zbroji i oduzme bošnjački blok u središnjoj Bosni se izborio za brojčanu dominaciju, dok u Hercegovini traži potpuni paritet. S druge strane hrvatski blok u SBŽ-u je pristao na veći broj bošnjačkih pozicija, a nije se izborio da se taj princip primjeni i u HNŽ-u. Zbog ovakvoga stanje vlada nemalo zadovoljstvo Hrvata u središnjoj Bosni koji smatraju da su moneta za potkusurivanje. Kada se još usporedi stanje u Travniku sa stanjem u Mostaru, nezadovoljstvo građana hrvatske nacionalnosti u središnjoj Bosni je još veće. I u Hercegovini je ogromno nezadovoljstvo zbog opcije da ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta i u ovom mandatu pripadne bošnjačkom bloku. Jasno je da hrvatskim pregovaračima u Hercegovini neće biti lako izmijeniti formulu šest na prema šest jer je ona ustoličena još u prošlom mandatu, a navodno je dogovorena i u ovom. No ako se formula mogla mijenjati u središnjoj Bosni, nema nikakva razloga da do promjene ne dođe i u Hercegovini. Osim ako bošnjački blok nema maksimalističke, a hrvatski blok minimalističke zahtjeve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?