PROJEKT

U Sarajevu se gradi katolička crkva, druga u zadnjih 75 godina

\'2.10.2008.,Sarajevo,BIH - Vinko Puljic,vrhbosanski nadbiskup i kardinal. Photo Zvonimir Coric/Vecernji list\'
Zvonimir Ćorić
29.05.2011.
u 11:59

Dobivanje potrebnih dozvola u Sarajevu je redovito veliki problem kada je u pitanju crkva

Župa sv. Franje Asiškog u sarajevskom naselju Dobrinja najmlađa je župa na području Sarajeva, a osnovana je prije četrnaest godina.

Potrebne dozvole

Dobivanje potrebnih dozvola u Sarajevu je, barem kada je riječ o izgradnji katoličkih crkava, redovito izuzetno veliki problem. Tako je i izgradnja župne crkve i pastoralnog centra, u sklopu kojega će biti i pučka kuhinja Kruha sv. Ante, započeta tek 2010., javlja Katolička tiskovna agencija. Dobrinja se nalazi na razmeđu dva entiteta, a bila je podijeljena i tijekom teških ratnih stradanja. Franjevci Bosne Srebrene počeli su voditi brigu za katolike u tom dijelu grada u vrijeme ratnih stradanja, a služba župnika je sada povjerena bosanskom franjevcu fra Peri Karajici koji je, zajedno s oko 300 katoličkih obitelji povjerenih njegovoj duhovnoj skrbi, započeo gradnju crkve i župne kuće koju je projektirao poznati sarajevski arhitekt i akademik Ivan Štraus. Radove izvodi građevinsko poduzeće iz Kiseljaka Gradnja d.o.o. dok je nadzor povjeren poduzeću IDEA iz Sarajeva. Više o svemu za Katolički tiskovnu agenciju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine govorio je župnik Karajica.

Traženje suglasnosti

“Ova zemlja ne bi bila Bosna i Hercegovina kad ne bi bilo poteškoća, i gdje treba i gdje ne treba. Dakle, o crkvi na Dobrinji već se govori 15 godina, od samog njezina osnivanja, ali je sve to nekako išlo komplicirano zbog nekih tehničkih razloga, ali i nekih drugih, rekao bih, nepotrebnih čak i unutar crkvenih nejasnoća od samog izgleda crkve pa sve do mjesta gradnje”, kazao je Karajica. “Lokacija na kojoj se sada crkva gradi treća je po redu jer su druge dvije odbijene. Poznati su mi stvarni razlozi odbijanja, ali je to sada nebitno. Osim odbijanja lokacija, susreo sam i s drugim administrativnim komplikacijama vezanim uz traženje različitih suglasnosti, odnosno dozvola”. Dodao je da Općina Novi Grad puno toga zahtijeva i da mu se čini da u ovoj državi “onaj tko ide legalnim putem, ili odustane od gradnje ili nikada ne izgradi ono što je želio, odnosno započne pa stane”.

“S istim opasnostima sam se i ja susreo. Ipak, rekao sam samom sebi da nema stajanja ni odustajanja. Dovoljno je reći da sam tijekom skoro godinu dana trebao isposlovati 26 suglasnosti”, razočaran je župnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?