Bobath tečaj

U razvoju skoro svakog trećeg djeteta potreban je fizijatar

Tečaj
Stojan Lasić
16.07.2013.
u 09:45

Već dugi niz godina pokušava dovesti nove metode, tehnike i znanja da bi mogli pokriti sve ono što treba pacijentima

“Drago mi je što smo u Mostar uspjeli dovesti ovaj jaki instruktorski tim i zaista ih nije bilo lak posao dovesti ih, ali uspjeli smo. Napokon je došao taj dan da krenemo s projektom”, kazao je jučer prilikom otvaranja Bobath tečaja u prostorijama Medicinskog fakulteta predsjednik komore fizioterapeuta FBiH i voditelj organizacijskog tečaja Hrvoje Šarac.

Normalan razvoj


Bobath je neurorazvojna terapija koja je međunarodno priznata tehnika za liječenje djece s cerebralnim poremećajima. Radi se o tehnici koja u najranijoj dječjoj dobi određenim manipulacijama djeluje na patološke, abnormalne pokrete i stimulira normalan pokret kako bi se dijete normalno razvijalo. S obzirom da je Bobath prvi put predstavljen u FBiH, i to baš u Mostaru, to predstavlja važan događaj za fizioterapiju kao struku, ali i za djecu s neurološkim poremećajima. Također, edukacijski tim koji je stigao u Mostar jedan je od najboljih timova za edukaciju, a riječ je o španjolskom timu Marise Frontere, senior Bobath instruktora iz Barcelone, koja je tehniku naučila i edukaciju prošla kod samih začetnika Bobath terapije – Berthe i Karela Bobatha. Ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić se osvrnuo na to da bolnica već dugi niz godina pokušava dovesti nove metode i tehnike i znanja da bi mogli pokriti sve ono što treba pacijentima. “Jedan od novih segmenata je i Bobath tečaj, a mi smo svjedoci kako se i svakodnevno događa da imamo djecu koja se rađaju s neurološkim problemima i adekvatna pomoć je od velika važnosti, ogromni napretci se postižu kvalitetnom fizioterapijom”, kazao je ravnatelj bolnice, prof. dr. sc. Ante Kvesić.

Prepoznati djecu

Inače u FBiH registrirano je samo pet Bobath terapeuta-fizioterapeuta specijaliziranih za tretman djece s neurološkim poremećajima što je premalo s obzirom na broj oboljelih. “Činjenica je da skoro svako treće dijete treba pomoć fizijatra u razvoju, nisu to uvijek bolesna djeca, ali ako ih na vrijeme prepoznamo među ostalom djecom, izvući ćemo ih nekoliko bez ikakvih problema”, objasnio je činjenice predsjednik liječničke komore HNŽ-a dr. Darko Knežević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?